Per JægerTuva Skare

Boligprodusentene: Nedgang i salg og igangsetting av nye boliger

Aktivitetstallene for oktober viser et mer avdempet nyboligmarked etter en oppløftende september. Salget av fritidsboliger er imidertid 20 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2019.

Salget av nye boliger i oktober 2020 var 11 prosent lavere enn oktober 2019. Samtidig var igangsettingen av nye boliger i oktober 2020 to prosent høyere enn i oktober i fjor.

Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening, som ble presentert under en pressekonferanse onsdag.

– Akkumulert salg av nye boliger hittil i år er likt med bunnåret 2010 som var i kjølvannet av finanskrisen. Akkumulert igangsetting hittil i år er den laveste vi har registrert siden vi startet målingene i 2010, sier administrerende direktør Per Jæger.

Nedgang

Her er nøkkeltall for salg:

  • Salget hittil i år er 10 prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned fem prosent, småhus ned seks prosent og leiligheter ned 15 prosent.
  • På tolvmånedersbasis er salget 10 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Her er nøkkeltall for igangsetting

  • Igangsettingen hittil i år er ni prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 17 prosent, småhus ned 13 prosent og leiligheter ned to prosent.
  • På tolvmånedersbasis er igangsettingen 14 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Kritisk til innstramminger i boliglånforskriften

Han understreker også at det vil forverre situasjonen ytterligere om boliglånsforskriften blir strammet inn som foreslått av Finanstilsynet.

– I sum vil dette kunne føre til kraftig fall i boligbygging og tilvarende fall i sysselsettingen. Vi må huske at hver ny bolig gir en sysselsettingseffekt på 3,4 årsverk i verdikjeden, sier Jæger.

Han etterlyser lettelser for nye boliger og for førstegangskjøpere i boliglånsforskriften.

20 prosent høyere salg av fritidsboliger

Salget av nye fritidsboliger var imidertid vært godt i oktober, og så langt i år er salget 20 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2019.

Igangsettingen hittil i år er ni prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019.

På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger seks prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 16 prosent lavere.

– Fritidsboliger er et utrolig spennende marked. Vi har fått en voldsom økning på salget i forhold til senere år. Her vil det bli bygd mye både langs kystren og fjellheimen. Det er mange som ivesterer for å bruke fritiden sin utenfor boligen sin. Det har nok sammenheng med at stadig flere bor inleilighet og ønsker å komme seg ut i marka, sier Jæger under pressekonferansen.

– Jeg tror at mange destinasjonskommuner fortsatt bør satse på god regulering av fritidsboliger. Her vil det nok fortsatt kunne være en god del sysselsetting, legger han til.