Europas smittekrise kan bli utfordrende for byggenæringen

Smittetallene i Norge stiger, men foreløpig ikke utenfor kontroll. I Europa derimot begynner det nå virkelig å se skummelt ut, og en rekke land er i ferd med å stenges mer og mer ned. Det vil helt klart kunne påvirke vår hjemlige byggenæring.

Det er nå mange land som opplever en kraftig smitteøkning. Land som Frankrike, Storbritannina og Spania samt en rekke andre nasjoner har et helt annet smittenivå nå enn for bare kort tid siden, og om de ikke har mistet kontrollen over spredningen er det opplagt en overhengende fare for at dette er i ferd med å skje. Tomme gater og overfylte sykehus, og en redsel og skrekk om at man nå igjen kan komme til å oppleve en situasjon vi opplevde i mars er i ferd med å spre seg, og stadig strengere tiltak blir nå innført.

Selv om vi i Norge foreløpig ser ut til å ha noenlunde god kontroll over situasjonen, vil dette opplagt påvirke oss. Vi lever ikke alene oppe i et hjørne i Europa, vi fungerer sammen med resten av verden, og da spesielt Europa. Dette som nå er i ferd med å utvikle seg vil derfor få konsekvenser, både på kort og noe lengre sikt. Først og fremst kan og vil dette ramme tilgangen på varer og tjenester vi i byggenæringen er helt avhengige av for å få kunne holde aktiviteten oppe på byggeplassene.

I løpet av det siste halvåret har dette fungert relativt bra. Regler for kryssing av grenser og et godt smittevernreglement har gjort at arbeidere har kunne krysse grensene og varer er levert, stort sett noenlunde i rute. Dermed har farten i næringen blitt opprettholdt på en imponerende god måte. Hvordan dette vil utvikle seg med et stadig mer smittetungt Europa er ikke godt å si, men det er å frykte at det kan bli langt mer utfordrende enn vi har sett på lenge. Om flere land skulle velge å stenge helt ned på grunn av høye smittetall vil dette kunne påvirke flyten av arbeidere over landegrensene. Dette kan selvsagt også ramme mange fabrikker som produserer ulike byggevarer, som vi også her i Norge er avhengige av for å holde aktiviteten oppe. 

De nærmeste ukene vil gi en god pekepinn på hvordan dette vil utvikle seg videre. Får vi en kort topp, blir følgene forhåpentligvis noe mindre, men drar dette lenge ut i tid, kan konsekvensene potensielt blir mer problematiske og vil kunne påvirke byggenæringen i stor grad.

I Norge er også smittebølgen nå stigende, men vi er fortsatt helt i det nederste sjiktet når det gjelder antall smittetilfeller i verdensdelen. Forhåpentligvis klarer vi å holde kontroll, men dette er til slutt i stor grad opp til hver og en av oss. Vi må følge reglene som gjelder, og alle bidra på vår måte. Forhåpentligvis kan dette sørge for at vi ikke mister kontrollen innenfor landets grenser, også gjennom månedene som kommer.