Regionleder Ole Johan Krog (i gul jakke) og anleggsleder Atle Emilsen i Ø.M. Fjeld AS, er her ved prosjektet Orbit Arena på Jessheim. – Her er det stram byggetid, men god drift gjør vi er i rute, sier Ole Johan Krog. Foto: Ø.M. Fjeld

- Byggetiden er ofte for knapp

– Vi må i større grad kunne diskutere byggetider med byggherren før kontrakt inngås, sier regionleder Ole Johan Krog i Ø.M. Fjeld AS.

 Dermed kaster han en ball til både byggherrer og andre entreprenører i bransjen, etter at han i flere prosjekter har erfart at byggetiden er satt for stramt.

– Vi skal levere en fremdriftsplan, og vi blir ofte evaluert i forhold til byggetid, pris, oppgaveforståelse og kompetanse. Vi opplever ofte at fremdrift er en viktig parameter i mange konkurranser. Der hvor byggetiden er satt, må vi bekrefte at vi klarer å overholde denne. Men relativt ofte opplever vi at det er satt av for knapp byggetid. Årsaken er at byggherren lånefinansierer prosjektene, og det er i sluttfasen på prosjektet det er maksimalt opptrekk på byggelånet, sier Ole Johan Krog til Byggeindustrien.

– Nok tid i sluttfasen
Når rentebelastningen er høyest, blir også kostnaden størst for byggherren. Det er derfor store finanskostnader å spare ved å korte ned byggetiden. Men Krog understreker at det er like viktig for entreprenører å sette byggetiden riktig og optimalisert.

– Vi har store kostnader til rigg og drift, spesielt i de store prosjektene. I de store prosjektene vi har her på Romerike, er det ofte cirka en million kroner per måned i rigg- og driftskostnader. Samtidig ønsker vi å levere prosjektene med null feil og mangler, og da er det viktig å ha nok tid i sluttfasen av prosjektet, sier Krog.

– Hektisk innspurt risikabelt
Særlig i større leilighetsprosjekter understreker han at det er viktig å sette av nok tid til entreprenørbefaringer, hvor alle feil og mangler noteres og skal utbedres innen kort tid.

– Så har vi en ferdigbefaring med kunden der det på nytt blir notert eventuelle feil og mangler, før det til slutt er overlevering av leiligheten til kunden. Disse prosessene tar til sammen cirka en måned på de store leilighetsprosjektene våre. Dersom vi får en for hektisk innspurt i et prosjekt, er det større risiko for at det blir flere feil og mangler ved overlevering, sier Krog.

– IG1 tar tid
Et annet viktig poeng han trekker frem, er starten av byggeprosjektet, der Ø.M. Fjeld har totalentreprisen.

– Dette er den dominerende kontraktsformen vår, der vi sitter med ansvaret for detaljprosjekteringen av prosjektet. Det tar gjerne tre måneder med prosjektering å få IG1, men det er ikke alle byggherrer som har forståelse for at det tar så lang tid; de tror vi kan sette spaden i jorden med en gang. Vi kan også oppleve at byggesaksmyndighetene i kommunen kommer med krav som skal innfris til IG1, som ikke er håndtert i rammetillatelsen. Slike krav kan også ta tid å gjennomarbeide og få på plass, sier Krog.

Han håper utspillet sitt vil føre til at byggetiden blir et tema som i større grad enn tidligere kan diskuteres med byggherre før kontraktinngåelse.

– Det er et viktig tema for å unngå at byggetiden skal bli et konfliktpunkt gjennom byggeprosessen, sier Krog.