Knut Amund Skatvedt på Treteknisk institutt (bildet) tok utfordringen på strak arm, da Moelven van Severens direktør Knut Dreier foreslo et kursopplegg for kompetanseheving mot permitteringer».

Brems i trebasert industri -  vil tilby kurs som alternativ til permittering

Treteknisk institutt har laget en kursserie for de som har fått mindre å gjøre som en følge av koronaepidemien.

Over 100 trebaserte bedrifter står for mellom 15.000 og 20.000 årsverk i Norge, og flere sagbruk og treforedlingsbedrifter har den siste tiden måttet kutte produksjonen som en følge av koronautbruddet.

Nylig gikk Norske Skog ut med børsmelding om at de hadde permittert flere ansatte ved hovedkontoret i Oslo, og i Halden ble selskapets produksjon stanset på en papirmaskin. Dette har også ført til permitteringer.

– Mange sagbruk begynner å få fulle lagre og må dermed redusere produksjonen. Kollegaer sørover i Europa i Tyskland, Spania og Italia forteller om en hverdag med en produksjon på 10 og 15 prosent kapasitet av normalen. Foreløpig er vi heldigvis ikke der i Norge, men bransjen forsøker på flere hold å tenke nytt for å imøtekomme utfordringene, skriver trøndelagstreklyngen Woodworks i en pressemelding.

– Bedre rustet etter krisen

Nå har direktør i Moleven van Severen i Namsos, Knut Dreier, tatt initiativ til å bygge opp et nytt kurstilbud til bransjen i håp om å kunne bruke krisetiden til noe positivt.

– Det er veldig bra å kunne benytte en tid der markedet er nedpå til å bygge kompetanse i bedriften. Slik vil vi stå bedre rustet etter krisen, sier Knut Dreier i pressemeldingen.

Forslaget fra Dreier ble presentert gjennom styringsgruppa til treklyngen Woodworks i Trøndelag

– Kurstilbudet kan gi bedriftene et alternativ til permitteringer – i alle fall en stund, skriver Woodworks.

Knut Amund Skatvedt fra Treteknisk som leder prosjektet «Bygg» i treklyngen, kunne allerede fredag før påske tilby nærmere 30 dagskurs i alt fra spesifikke tretekniske fagområder som branntekniske krav for tre i bygg, bygg i massivtre og gjenkjennelse av treslag til markedsøkonomi og produksjonsledelse.

Vil tilby digital undervisning

Kursene henvender seg til fire grupperinger, operatører og tekniske ledere samt mellomledere og salgs- og markedsansvarlige.

Undervisningen vil foregå digitalt gjennom Teams. Treteknisk har også søkt støtte fra Innovasjon Norge for omleggingen til nettbasert undervisning.