Det blir strengere grensekontroll fra mandag av, men det blir unntak for EØS-borgere som jobber i Norge.

Strengere grensekontroll - men EØS-borgere som jobber i Norge får fortsette som før

Norge varsler strengere grensekontroll fra mandag av, men det gjøres unntak for EØS-borgere som jobber i norske bedrifter.

MEF-sjef Julie Brodtkorb har flere medlemmer som har vært uroet for om deres svenske dagpendlere blir rammet av de nye koronatiltakene ved grensen. Arkivfoto

Lørdag varslet statsminister Erna Solberg at Norge skal delvis stenge flyplasser for utenlandsflyvninger, havner og drive strengere kontroll ved grensene.

Det har skapt uro blant flere entreprenører som har utenlandske arbeidere i sine bedrifter.

– MEF har blitt kontaktet av flere medlemmer som har svenske arbeidere som dagpendler og om de blir stoppet som følge av nye koronatiltak, sier administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund, Julie Brodtkorb, til Byggeindustrien.

– Vi har hatt kontakt med Justisdepartementet som sier dette er hensyntatt i regelverket slik at disse arbeiderne kan fortsette som før, sier hun.

– De som bor og arbeider i Norge slipper inn

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland gjør unntak for EØS-borgere som bor og arbeider i Norge. Foto: Torbjørn Tandberg

Det bekreftes lørdag kveld i en pressemelding fra justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Der skriver departementet at regjeringen stenger grensen for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge.

De vil bli bortvist fra grensen med hjemmel i smittevernloven.

I tillegg blir det innført midlertidig inn- og utreisekontroll på indre Schengen-grense.

– I den situasjonen vi er nå, må vi konsentrere oss om å stoppe spredningen av smitte i Norge. Da er det helt essensielt at vi ikke importerer ytterligere smittefare fra utlandet. Likevel vil regjeringen sørge for at nordmenn som er i utlandet og de som bor eller arbeider i Norge, fortsatt slipper inn i landet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en kommentar.

For å sikre dette, jobbes det med en ny forskrift med hjemmel i smittevernloven (§ 7-12) med regler om bortvisning for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge.

Det vil fastsettes unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge.

Det legges opp til unntak også for EØS-borgere som jobber i Norge.

– I tillegg kommer det en pakke med tiltak for grensekontroll som det i dag er hjemler til å gjennomføre, blant annet gjeninnføring av indre grensekontroll og bistandsanmodning fra helse til politiet, sier justisministeren.

Midlertidig grensekontroll

Politiet iverksetter midlertidig inn- og utreisekontroll på indre og ytre Schengen-grense, men ingen grenseovergangssteder stenges.

For å begrense smittespredning fra personer som ankommer Norge fra andre land innføres det ustrakt grensekontroll med virkning fra mandag 16. mars kl. 08:00.

– Dette vil ikke gå utover innenlands flytrafikk, og det er heller ingen grunn til å hamstre. Transport og forsyning av varer, inkludert samfunnskritiske varer som medisiner, vil fortsette, sier justisministeren.