Norges geologiske undersøkelser (NGU) i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Forskere har funnet Norges eldste bergart

Forskere ved Norges geologiske undersøkelse har analysert knøttsmå korn av mineraler fra gneis i Finnmark, som viser at den er over tre milliarder år gammel.

– Kjempeartig at vi endelig har fått bekreftet at det finnes så gamle bergarter i Norge. Men sannsynligvis finnes enda eldre bergarter, forteller forsker Trond Slagstad fra NGU.

Etter å ha analysert mineralene i steinen har forskerne kommet fram til at gneisen ble dannet fra magma som størknet for 3.002.000.000 år siden.

– Hvis man går tilbake 1 til 2 milliarder år, var de dominerende geologiske prosessene ganske like de som er operative i dag. Forholdene før den tid er vi veldig usikre på. Ved å finne og jobbe med stadig eldre bergarter, får vi hele tiden ny kunnskap om denne tidlige perioden, sier, stipendiat Harald Hansen fra Universitet i Tromsø.

Prøven ble funnet sør for Lakselv i Finnmark. Den forrige «rekorden» på like under 3 milliarder år kom også fra Finnmark, og underbygger antakelsen om at de eldste bergartene i Norge finnes her.