F.v.: Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne, Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet og Sunniva Holmås Eidsvoll fra Sosialistisk Venstreparti under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo-byrådet vil utrede ny kommunal boligutvikler – og legge flere boligføringer

I byrådserklæringen lanserer det nye byrådet i hovedstaden et nytt kommunalt boligselskap, og vil ha hånden på rattet i boligutviklingen.

I plattformen skriver de tre partiene som danner byråd at de vil «utrede etablering av et boligselskap “Oslobolig” i samarbeid med private aktører, som skal operere non-profit med målsetning om å realisere flere rimelige boliger i Oslo».

De ser for seg at på sikt skal minst 20 prosent av boligene som bygges i Oslo være rimelige boliger, og et er trolig her «Oslobolig» kan komme inn.

De vil at det skal legges til rette for minst 1000 nye boliger innenfor tredje boligsektor innen utgangen av 2023, i tillegg til studentboliger, og da gjennom et offentlig-privat-samarbeid.

Man har også klare tanker om hvilke områder som skal benyttes til boligformål.

«Hovedvekten skal realiseres innenfor de store tidligere næringsarealene i Oslo. Hovinbyen er Norges største byutviklingsområde og skal utvikles som et foregangsprosjekt for inkluderende grønn og klimasmart byutvikling. Skøyen og Lysaker/Lilleaker er store og viktige byutviklingsområder. Andre viktige byutviklingsområder i årene fremover er Bjørvika, Filipstad, Majorstuen, Smestad, Slemdal, Marienlyst, Veterinærhøyskolen, Nydalen, Frysja, Tveita, Rødtvet, Stovner, Furuset, Skullerud, Lambertseter/Karlsrud, Mortensrud og Hauketo. Byrådet vil også arbeide for at NRK blir i Oslo», står det i byrådsplattformen.

Det legges også opp til at kommunen i stor grad skal styre utviklingen.

«I utviklingsområder skal helhetlig planlegging i kommunal regi være hovedregelen. Kommunen skal være en pådriver for å utvikle nye boligområder med nærhet til barnehager, skoler, kollektivløsninger, arbeidsplasser og grøntområder. Byrådet vil utforme grønne og trivelige gater og byrom som også bidrar til bedre overvannshåndtering i møte med klimaendringer», står det.

I erklæringen gjør man seg også klare tanker om arkitekturen i hovedstaden.

«Vi skal ta vare på byens historiske arkitektur og særpreg når vi utvikler Oslo for fremtiden. Nye områder og bygg skal utformes med høy kvalitet, mer farger, trivelige møteplasser og god og inkluderende arkitektur», skriver de.

Byrådet kommer også til å fortsette i samme ånd som de fire foregående årene når det gjelder miljø og bærekraft.

De ønsker seg «mer miljøvennlige bygg, lavere energibruk og mindre riving av bygg». Samtidig skal nye kommunale bygg, og kommunale bygg som rehabiliteres, skal som hovedregel være plusshus.