Foto: Stema

Skal bli Nordens smarteste bygg

Byggherrens mål er at Økern Portal skal også bli det smarteste bygget i Norden.

– Utbygger Oslo Pensjonsforsikring legger listen høyt i dette prosjektet. Visjonen er at Økern Portal skal bli Nordens smarteste bygg, sier prosjektdirektør for Økern Portal hos Stema Rådgivning Geir Ingemundsen i en pressemelding.

Han og et team på rundt ti Stema-ansatte, har prosjekt- og byggelederansvar for prosjektet på 84.000 kvadratmeter. Målt i antall kvadratmeter er dette det største byggeprosjektet i fastlands-Norge pr. dags dato. Her reises nå det nye hovedkontoret til teknologigiganten Telia i Norge, men også handels- og kulturarealer, samt et nytt hotell.

– Dette er ikke bare et nytt kontorbygg. Det er et prosjekt som vil bidra til å løfte hele Økern-området. I tillegg til en rekke nye arbeidsplasser vil det også tilføre bydelen en helt ny markedsgate med butikker, restauranter og et nytt hotell. Økern Portal skal være like mye for innbyggerne i området som det er for leietakerne, sier Ingemundsen.

Stema har vært leder for prosjekteringsfasen siden tidlig i 2017. Nå er byggearbeidene i gang, og tiden frem til ferdigstillelse er knapp.

– Telia, som skal leie hele 20.000 kvadratmeter kontorarealer, er den største leietakeren i prosjektet. De skal ta over sine arealer allerede første desember neste år, noe som betyr at vi har 18 måneder på oss til å få prosjektet ferdig. Vi har lagt en god plan og har kontroll på prosjektet, så dette kommer til å gå bra, men det krever god prosjektstyring og svært godt samarbeid mellom de involverte parter, sier Ingemundsen.

Som en del av den «smarte» satsingen skal blant annet at bygget kontinuerlig kommunisere med en digital tvilling, slik at driftsansvarlig til enhver tid kan hente ut informasjon fra bygget.

– Det kan være informasjon om hvilke arealer som er effektive, hvilke som ikke er det, lyspærer som er gått og temperaturer som kan heves eller senkes basert på antall mennesker til stede. Dette skal fungere sømløst. Det er en komplisert affære som krever svært høy teknisk kompetanse, sier Ingemundsen.

Også når det gjelder miljø legger utbygger listen på øverste nivå, og det planlegges for Breeam Excellent-sertifisering og energiklasse A.