Norge kan bli et kraftsentrum for utbygging av datasentre

Fredag ble det kjent at Google har kjøpt en tomt på nær 2.000 mål i Skien - med mulighet for å bygge ut et gigantisk datasenter i området. Dette viser igjen at Norge har gode muligheter til å bli et sted for flere store investeringer og utbygginger av dette typen.

Norge har frem til nå ikke blitt det kraftsentrumet det kanskje burde være når det gjelder utbyggingen av denne typen konsepter på verdensbasis - andre land har i stor grad tatt denne rollen. Mye av bakgrunnen for dette har med skatt- og avgiftspolitikken å gjøre. Det er nok fortsatt en rekke store aktører, da først og fremst utenlandsk eide, som ser utfordringer med tanke på avgifter og kostnadsnivået i Norge - men her er det viktig å se på alle de andre mulighetene som burde gjøre det attraktivt å bygge ut datasentre av denne typen. Dette gjelder ikke minst vår tilgang på ren og stabil energi.

Vår vannkraftbaserte strøm er attraktiv for mange – og vi har mulighet til å levere store mengder strøm – og ikke minst den stabile strømmen, denne typen sentre krever. Det stilles enormt strenge krav til oppetid – og her kan vi tilby gode vilkår. Samtidig er det muligheter med vår topografi som gjør det spennende å investere i datasentre i Norge – blant annet finnes det gode muligheter for denne typen utbygginger i fjell. Her er selvsagt inneklima og sikkerhet sentrale temaer. En god infrastruktur er også et viktig moment som investorene vil velge å se på. Myndighetene peker dessuten på redusert elavgift og fjerning av maskinskatten som aspekter som vil kunne ha avgjørende innvirkning - noe som sikkert også er riktig.

Med disse elementene i bunn er det liten tvil om at Norge burde være en nasjon å regne med når det gjelder investeringer og utbygginger vi her snakker om. Nå er det ikke klart om eller når Google vil bygge ut den svære tomten i Skien – men de hadde nok ikke gjort en investering av denne typen om det ikke lå noen konkrete planer bak investeringen.

Det at nettopp Google velger Norge vil i seg selv også kunne skape store ringvirkninger. Google er på mange måter en bjellesau, sammen med Facebook, innen dette markedet - og vil kunne trekke til seg flere andre til å se til Norge.

Dette gir selvsagt enorme muligheter for både det nasjonale og regionale markedet innen byggenæringen. Skulle Google snart slå på stortromma og sette i gang en gigantisk utbygging i Skien, vil dette kunne påvirke hele nærområdet og regionen. Aktørene i byggenæringen vil kunne få tilgang på en rekke oppgaver og prosjekter – og slike investeringer vil også medføre store synergieffekter på områdene rundt utbyggingen.

Om vi skulle få flere lignende utbygginger på sikt, vil dette naturligvis avstedkomme store investeringer og en enorme verdiskaping, Forhåpentligvis kan dette være starten på noe nytt og spennende – og at den norske byggenæringen blir eksperter på utbygging av datasentre i internasjonal klasse.