Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg eies i fellesskap av Fortum og Oslo kommune. I denne store hallen blander en søppelet før det går inn til brenning. Forbrenningsanlegget sorterer søppel fra privathusholdning og brenner deler av det så det blir til fjernvarme. Plasten går til Tyskland, men nå planlegger Fortum et gjenvinningsanlegg i Norge hvor plast som ikke kan gjenvinnes skal gå til brenning i anlegget på Klemetsrud. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vil bygge Norges første gjenvinningsanlegg for plast

Samtidig som energiselskapet Fortum planlegger et gjenvinningsanlegg for plast på Østlandet, går politikere i hovedstaden inn for å etablere det samme.

All plast som blir resirkulert i Norge blir sendt ut av landet. 98 prosent sendes til Tyskland og resten går til Finland. Hva som videre skjer med plasten er usikkert, skriver Aftenposten. Nå går Oslo-politikerne Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) inn for at et stort gjenvinningsanlegg for plast etablerers på Østlandet. Et av argumentene er å forhindre at plasten som samles inn ikke havner på avveie.

Energiselskapet Fortum planlegger nå et gjenvinningsanlegg for plast i Hobøl kommune i Østfold. Plasseringen er viktig med nærhet til havneanlegg i Moss og forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

– Slik kan avfall som kommer inn til plastgjenvinningsanlegget som ikke kan gjenvinnes, fraktes til Klemetsrud for å brennes og brukes til å produsere fjernvarme og strøm, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Mathisen i Fortum til avisen.

Anlegget skal til å begynne med ta imot mellom 30.000 og 45.000 tonn plast, men skal ha en kapasitet på 60.000 tonn. I Oslo resirkuleres rundt 11.000 tonn plast årlig men politikerne håper å få meg seg andre kommuner. Den beregnede investeringen for anlegget er 250 millioner kroner.

Omtrent 80 prosent av all plast ender opp på fyllinger eller i havet. Bare 9 prosent blir resirkulert, mens 12 prosent brennes.