Viktig oppgave venter landets entreprenører

I løpet av noen få dager vil aktiviteten igjen være helt på topp på landets mange tusen byggeplasser - og entreprenørene vil ha fullt fokus på produksjonen. Men det er en ekstremt viktig oppgave som venter de som skal bygge landet videre fremover - de må legge store ressurser inn i å ta godt imot de mange nye som er på vei inn i næringen.

For første gang på flere år var det dessverre en nedgang i antall søkere til bygg- og anleggsteknikk i år. Dette var både uventet og skuffende – og må nå være en spire til en forsterket innsats fra hele verdikjeden i næringen - i godt samspill med de offentlige myndighetene – og da selvsagt med kunnskapsministeren i front. Denne nedgangen ble også en påminnelse om at selv om det er gjort mye bra arbeid den senere tiden - og man har vært inne i en god utvikling – går ikke dette arbeidet av seg selv. Skal vi klare å løse oppgavene som ligger foran oss er vi helt avhengige av at søkertallene og rekrutteringen inn mot næringen går opp – ellers står vi rett og slett i fare for ikke å kunne levere samfunnsoppdraget omgivelsene rundt oss forventer av næringen.

Det var likevel ikke bare negative utviklingstrekk å hente fra søkertallene tidligere i år – antall søkere til læreplass gikk opp. Dette er selvsagt meget gledelig – og stiller samtidig flere viktige forventninger og krav til næringens virksomheter. Det er nå avgjørende at disse elevene blir sikret en læreplass for å kunne fullføre utdanningen sin. Næringens virksomheter må her kjenne sin besøkelsestid og ta det ansvaret som forventes av dem. Selskapene har gjennom mange år ropt etter mer kvalifisert arbeidskraft, og de har definitivt selv også et ansvar i å bidra til å sikre nye dyktige arbeidere inn til næringen. Det er ikke nok å kreve at mer skal gjøres av det offentlige – dette må sikres gjennom et felles arbeid mellom selskapene, næringen og myndighetene – og noe av det viktigste selskapene og næringen selv kan gjøre, er å legge forholdene så godt som mulig til rette for at de som faktisk ønsker å lære ute i virksomhetene får mulighet til nettopp dette.

Det er selvsagt ikke nok å sikre at elevene får en læreplass – det må legges opp til et godt og forsvarlig faglig og sosialt opplegg. Lærlingene må bli tatt godt imot, inkludert i fellesskapet, få alle de nødvendige opplæringsrutinene under huden – og ikke minst må man hele veien se til at de får med seg kunnskapen de er inne hos virksomhetene for å lære. Dette er fremtiden for byggenæringen – og næringen selv har et stort ansvar med å bidra og forme hvordan denne kapasiteten skal bygges opp og tas i bruk ute på byggeplassene.

Det finnes mange dyktige virksomheter rundt om i landet som tar til seg dette ansvaret – men det er nødvendig at enda flere både ser muligheten og ansvaret som ligger i dette samfunnsoppdraget. Skal vi klare å løfte frem næringen, dens anseelse og dermed kunne sikre rekrutteringen – må næringens virksomheter rett og slett ta dette ansvaret.