Trønderbetong har bygget opp en moderne og effektiv betongfabrikk i Trondheim. Fra venstre Thomas Jahren fra Schwenk Norge sammen med Einar Kulbotten og Anders Øye fra Trønderbetong.Godt i gang med støping av dekket til Bromstad Allé.

Leverte 320 kubikk­meter miljøvennlig betong til storstøp

Miljøvennlige løsninger som gir lave utslipp av CO2 er blitt både viktig og også en konkurransefordel i byggenæringen, og både Einar Kulbotten i Trønderbetong AS og Thomas Jahren i Schwenk Norge AS er fornøyd med at de leverer en miljøvennlig løsning for støping av dekke for et stort nybygg i Bromstad.

Trønderbetong jobber aktivt med flere tiltak for å kunne tilby miljøvennlig betong i Trondheim.

– Sementen som er brukt for å få frem denne betongtypen er fraktet med bulkbil fra Oslo til Trondheim, og er kanskje ikke den mest kortreiste. Men det er definitivt den mest miljøvennlige, mener Jahren.

Stort boligprosjekt
Prosjektet det er snakk om gjelder bygging av et stort antall nye leiligheter på Bromstad gård på Strinda i Trondheim. I alt skal det bli 58 leiligheter fordelt på flere bygg, midt i et attraktivt område.

For Trønderbetongs del besto denne delen av jobben å levere betongen til å støpe et frittbærende dekke. Totalt skulle det leveres hele 320 kubikkmeter betong i løpet av en dag, en stor jobb til tross for at den relativt nye betongfabrikken på Heimdal har en kapasitet på 90 kubikkmeter per time - litt avhengig av hvilke type betong som skal produseres.

– Vi startet allerede klokka halv seks på morgenen, og den første betongen var fremme på byggeplassen 20 minutter senere, forteller Kulbotten, som allerede hadde levert omkring 150 kubikkmeter da Byggeindustrien møtte ham og Jahren sammen med Anders Øye – også fra Trønderbetong – bare tre timer senere.

Kulbotten forteller også at totalt vil det være snakk om cirka 45 lass betong før alt er på plass, og både Trønderbetongs og andres biler var i skytteltrafikk mellom fabrikken og byggeplassen utover dagen.

Nystartet
Trønderbetong er en relativt nystartet bedrift, faktisk kunne man se tilbake på ett års virksomhet samtidig med storstøpen. Bak bedriften står lokal trøndersk kapital, og Kulbotten sier også at man har skaffet seg en solid posisjon i et marked med hard konkurranse.

I dag har bedriften 12 ansatte, medregnet sjåfører, og den arealkrevende virksomheten har bygget opp et flott anlegg med fabrikk, sementsiloer og ikke minst viktig, et stort vaskeanlegg for betongbilene.

– Betongproduksjon er en type virksomhet der det er nødvendig med et godt slikt anlegg, det er ikke små mengder vann som går med her hver dag, sier Kulbotten som har god tro på mulighetene fremover. Markedet for betong i Trondheim og Trøndelag er allerede stort og vil vokse fremover.

Godt samarbeid
Thomas Jahren fra Schwenk Norge er godt fornøyd med samarbeidet med trondheimsbedriften. Grunnen til at dette er kommet i stand er kvaliteten på sementen man kan levere, spesielt varianter som gir lave klimautslipp. Til Bromstad Alle er det første gang man gjennomfører et så stort prosjekt med en spesiell type betong, laget for store konstruksjoner. Den har lav egenvarme og også svært lavt utslipp av CO2.

– Det er jo slik at bruken av sement står for omkring 5-6 prosent av de samlede utslippene av CO2 i verden. Normalt regner man med et utslipp på cirka 230 kg CO2-ekvivalenter per kubikkmeter betong, men vi har kommet frem til en type der utslippet er bare på 120 - 130 kg CO2-ekvivalenter. per kubikkmeter. Det vil si at selv om sementen er fraktet med bil fra vårt anlegg på Østlandet, er vi likevel i nærheten av en halvering av utslippene, sier han, og legger til at det også er andre fordeler – både miljømessig og byggeteknisk.

Jahren forteller at Schwenk har sitt utgangspunkt i et familieeid tysk konsern, med hovedkontor i Ulm og med en lang rekke betongfabrikker Tyskland og fire sementfabrikker i Europa. Schwenk overtok tidligere i år Cemex-virksomheten i Norden og Baltikum. Schwenk Norge AS har fire sementterminaler i Norge.

Mange typer
Totalt driver Schwenk fire sementfabrikker, 12 sand- og tilslagstilkomster, 128 ferdigbetongfabrikker og 175 betongpumper i Tyskland.

Sementen som blant annet Trønderbetong mottar fra Schwenk kommer til Oslo med båt. Videre nordover går den i bulkbil, og Jahren forteller at Sørum Transport AS totalt har mer enn 80 bulkbiler som kontinuerlig tar turen med nye forsyninger.

– Det er alltid en sementbil underveis, slik at kundene kan være sikre på at det i alle fall ikke går tomt her på anlegget, sier han.

Schwenk leverer flere typer sement, som alle er sertifisert, CE-merket i henhold til EN 197-1, og har EPD-deklarasjoner. Schwenk Norge er ISO 9001 sertifisert. Man leverer fire typer bulksement; miljøsement CEM II/B-S 52,5 N, rapidsement CEM I 52,5 R (ft), lavvarmesement CEM III/B 42,5 N-LH/SR (na) og hvitsement CEM I 52,5 R.