Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Boligsalget gikk ned 12 prosent

Boligsalget havnet 12 prosent under samme måned i fjor.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. Arkivfoto.

Det viser tall fra Boligprodusentenes Forening.

Hittil i år ligger salget én prosent over fjoråret, men i mai gikk det kraftig med med totalt 12 prosent.

Salget av eneboliger har gått ned 14 prosent i år, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis sju og åtte prosent over fjoråret.

- Det er solgt 27.492 boliger de siste tolv månedene, sier administerende direktør i Boligprodusentnes Forening, Per Jæger.

- Vi ser at eneboligsalget faller jevnt og trutt. De siste 12 månendene har man hatt en enebolignedgang på 10 prosent. Det henger sammen med at man ønsker å bygge rundt knutepunktene, og at det strammes til over hele landet, sier Per Jæger.

Igangsettingen ned

Igangsettingen går også ned. I mai var igangsettingen tre prosent lavere enn i 2018 og hittil i år ligger man 14 prosent bak fjoråret.

Nedgangen på ignagsettingen er størst på leilighetssiden. Så langt i år er nedgangen på 27 prosent for leiligheter og en prosent for småhus og eneboliger.

- Men ser vi på de siste 12 månedene så ligger dette nivået ganske flatt, sier Jæger.

Det er igangsatt 28.221 boliger det siste året.

- Igangsettingen falt mye i april, men den har vært relativt stabil i mai, sier Per Jæger.

Advarer mot å stoppe opp i Oslo

Jæger sier boligprisene holder seg overraskende bra i Oslo. Han mener det er et tegn på at det er balanse i markedet, og han advarer mot å stoppe opp byggingen i hovedstadsområdet.

- Det er ikke så mange som flytter fra Oslo, og jeg er ikke enig med Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum om at man ikke skal bygge så mye i Oslo. Jeg tror det fortsatt vil være et stort behov for nye boliger i hovedstaden, og jeg tror ikke det er en god ide å stoppe opp for å presse folk ut av hovedstaden. Vi ser også at det ikke er mer i marekdet i Akershus heller enn at det også der skal være balanse, sier Jæger.

- I Trøndelag har man et godt overskudd, der kommer det mye ut i markedet. Det går kanskje noe tregere der oppe nå, men fortsatt er det et godt marked, sier Jæger.