Skal løfte frem hele næringen

Byggenæringen, landets største fastlandsnæring og vår desidert største distriktsnæring, fortjener å ha en sterk posisjon i samfunnsdebatten og offentligheten. Det har den de senere årene også i stadig større grad fått - med større gjennomslag enn tidligere. Likevel er det et viktig arbeid som nå er satt i gang for å bygge opp en felles møtearena.

Flere tunge organisasjoner innen næringen har gått sammen for å skape møteplassen «BAE-næringen SAMMEN 2020». Dette skal være et samlingssted for topplederne i en rekke av de viktige og større selskapene i næringen – der absolutt hele verdikjeden skal være representert.

Noen vil kanskje spørre seg om det virkelig er behov for nok en arena for næringens aktører – der man skal samles, diskutere utfordringer – og forsøke å jobbe frem strategier for å synes bedre i nyhetsbildet og offentligheten? Ja, det er det faktisk. Det finnes mange gode møteplasser i næringen allerede, men man har likevel et behov for et sted der lederne kan diskutere næringens felles utfordringer og muligheter i et fora som omfatter hele verdikjeden - og der man sammen kan jobbe for et felles mål – og ikke minst i enda større grad gi næringen en felles stemme ut mot politikerne, næringslivet og den offentlige arena.

Tidligere fremsto ikke bransjene innen bygg, anlegg og eiendom som en næring med et felles mål. De ulike bransjene talte i for stor grad med sin egen bransjes stemme og deres egne interesser. Og selv om vi alltid har vært en betydelig del av norsk næringsliv, fremsto man ikke som en samlet næring – og man klarte ikke å få frem noe felles budskap eller mål – heller ikke godt nok hva næringen kunne bidra med mot det offentlige Norge.

Med opprettelsen av Byggenæringens Landsforening i 1997 har dette gradvis endret seg – og man har sammen med andre viktige organisasjoner som RIF, Arkitektbedriftene og MEF klart å kanalisere store deler av hele næringen gjennom en felles stemme. Det er likevel fortsatt forbedringspunkter å hente i dette arbeidet – men det er liten tvil om at bygg, anlegg og eiendom nå fremstår som en robust næring – og at politikerne nå på en helt annen måte enn tidligere lytter og tar næringen med på råd i en rekke viktige spørsmål som berører næringens virksomheter.

For ytterligere å spisse næringens felles utfordringer, behov – og ikke minst for å synliggjøre den enorme aktiviteten og påvirkningskraften vi har innen hele næringen, har BAE-rådet startet opp arbeidet med å etablere en felles møteplass for topplederne i næringen - og målet et at dette samlingsstedet skal bidra til bedre å få synliggjort næringens viktighet og verdiskaping samt å styrke dens konkurransekraft. Det er nemlig slik at selv om vi internt i næringen kjenner både til viktigheten og betydningen av arbeidet som gjøres – må man få frem dette enda bedre enn vi klarer i dag for resten av samfunnet. Det er et behov for en sterkere felles stemme som forteller de gode historiene og får frem viktige fakta som viser næringens betydning og verdiskaping. Flere andre næringer er enda flinkere til å få sin velfortjente plass i offentligheten – og målet med «BAE-næringen SAMMEN 2020» er blant annet at byggenæringen også skal få en enda større og mer fremtredende rolle i den offentlige debatten.

Denne arenaen for toppledere skal også ha som mål å fremsnakke alt som skjer i og rundt næringen. Årsaken til nettopp at topplederne prioriteres er at de først og fremst spiller en viktig rolle som eksponenter for næringen gjennom sin funksjon i virksomhetene, både nasjonalt og lokalt.

Byggenæringen er ofte omtalt i media, men kanskje for ofte med negativt fortegn når ting ikke går på skinner. Det er definitivt mye som ikke er som det burde være i næringen, men de gode historiene drukner i for stor grad i sakene som ikke er bra. Ved å samle hele næringen gjennom et felles forum øker sjansen til å nå gjennom med flere fortellinger– slik at man kan jobbe frem byggenæringen som den viktige næringen den faktisk er – og fortelle om viktigheten og de mange gode historiene som finnes rundt om i landet. Dette er viktig med tanke på omdømmet for hele næringen, både for å nå gjennom med sine synspunkter, men ikke minst også i det viktige rekrutteringsarbeidet. Vi må huske på at vi Norge står foran enorme oppgaver med å bygge landet videre. Det skal gjennomføres enorme infrastrukturutbygginger i veldig mange år fremover og en rekke bygg skal realiseres og rehabiliteres. Byggenæringen er en evighetsnæring – en næring det alltid vil være behov for.

Men skal vi klare å nå våre mål må også næringens lønnsomhet og konkurransekraft forbedres. Byggenæringen står i tillegg foran store omveltninger med tanke på digitalisering, klimautfordringer – og nye måter å arbeide på – og den er avhengig av landets skarpeste hoder og beste hender til å kunne utføre oppgavene som kreves. For det vil fortsatt være folk det aller meste handler om – noen skal faktisk gjøre jobben – landet bygges ikke av seg selv – og dette må en samlet næring klare å fortelle omverdenen rundt oss.