Foto: Arve Brekkhus

Stor deltakelse på Utleiekonferansen

Det er påmeldt over 220 deltakere på Utleiekonferansen 2019 - og de besøkende på arrangementet har etterlyst hvordan de i praksis kan møte utfordringer utleiebransjen møter med krav om grønne byggeplasser og BIM - og dette skal de lære mer om torsdag.

– Nå retter vi blikket mot de praktiske eksemplene og samspillet i hele verdikjeden, sier bransjedirektør Yngve Torkildsen i Norsk Utleieforening.

Det er temaene grønne byggeplasser, BIM og innovasjon som står på agendaen når Norsk Utleieforening samler utleiebransjen til Utleiekonferansen 2019 på Gardermoen torsdag.

Utfordrer Omsorgsbygg Oslo KF
– Grønne byggeplasser har vi hatt som tema også tidligere, men det er en problemstilling som blir mer og mer aktualisert for våre medlemmer. Blant annet skal Omsorgsbygg Oslo KF i gang med to pilotprosjekter som skal være helt utslippsfrie, sier han.

Torkildsen forteller at assisterende utbyggingsdirektør Øyvind Aass i Omsorgsbygg Oslo KF på konferansen er utfordret til å fortelle om hvordan de jobber med å skape miljøvennlige byggeplasser, og hvordan de balanserer mellom kravene som stilles og hva som til enhver tid lar seg realisere.

Torkildsen opplyser at Norsk Utleieforening har opprettet en faggruppe innen klima og miljø og at flere byggherrer nå henvender seg til denne faggruppen for å få råd og veiledning i hvor langt de kan gå i kravene som stilles.

– Er nullutslipp fra byggeplass urealistisk?

– Nei, det behøver det ikke være. Men det er veldig avhengig av hva som skal bygges. De omtalte pilotprosjektene er naturlig nok mindre prosjekter. For store anlegg må vi nok se litt lenger frem i tid, sier han.

Både Pon Equipment og Skanska vil på konferansen vise utfordringer og muligheter for hele verdikjeden når det gjelder grønne byggeplasser, i tillegg til representanter fra utleiebransjen.

– For utleierne er det en utfordring at de sitter på en enorm maskinpark som på sikt skal byttes ut mot det markedet krever at vi skal levere. Det vil bli en balansegang investeringsøkonomisk fremover for medlemmene. Alle er også avhengig av å få valuta for maskinene de besitter, sier Torkildsen.

Han er klar på at grønne byggeplasser er en mulighet for utleiebransjen.

– Vi ser at det er denne veien det går, og i dag går stadig flere av liftene på batteridrift, og det vil nå trolig skje en utvikling spesielt på småmaskiner. Utfordringen er ikke kun batterikapasitet, men også ladekapasitet. Samtidig kan elektrifiserte maskiner bety lavere servicekostnader og kanskje også lengre levetid på maskinene. Men i dag er utfordringen at de er dyre i innkjøp, og det er et spørsmål om byggherrene og entreprenørene vil betale for merkostnadene kravene til nullutslipp medfører. Det ønsker vi å belyse i en debatt, sier han.

Norsk Utleieforening løfter digitaliseringen
Det andre hovedtemaet på konferansen er BIM og Torkildsen sier at deltakerne har savnet å få belyst de faktiske mulighetene og betydningen utleiebransjen har innen digitalisering og BIM.

– Vi ønsker å vise mulighetene realisering av BIM skaper og effekter av digitaliseringen. Her blir det to foredrag som henger tett sammen og som også skal belyse hvilken effekt BIM har på selve totalleveransen i et prosjekt, ikke kun vår egen bransje, sier Torkildsen.

Norsk Utleieforening har også internt løftet arbeidet med digitalisering.

– Det er viktig at vi er med og skaper synergier i hele verdikjeden i byggenæringen, derfor jobber vi også med å tilrettelegge for digitale verktøy som våre medlemmer kan benytte seg av. Våre medlemmer oppfordres mer og mer til å komme på banen for å gi råd og anbefale type maskiner og utstyr i prosjektet også sett i lys av prosjektets fremdrift. Her ser vi at digitale verktøy kan spille en viktig rolle mot samspillet med kundene for å skape en effektiv planlegging, sier han.

Utleiebransjen i 2019 er definitivt ikke ukjent med innovasjon.

– Er det noen som leier ut roboter?

– Ja, det er på vei inn, men i dag er det først og fremst roboter for enkle oppgaver. Men dette kommer mer og mer, og på et tidspunkt vil vi nok leie ut roboter som kan utføre mer avanserte operasjoner, sier han.

– Innovasjon viktig for bransjen attraktivitet
For temaet innovasjon blir det på konferansen først og fremst belyst hvordan utleiebransjen kan bli enda mer attraktiv for morgendagens arbeidstakere.

– Vi har en klar utfordring med å gjøre bransjen enda mer attraktiv for å tiltrekke oss de dyktigste folkene ved ansettelser. Innovasjon er viktig for at bransjens attraktivitet og omdømme skal styrkes, men da må selskapene ta dette inn over seg og legge en strategi som gjelder helt fra toppledelsen og ut i hele organisasjonen. Vi møter nå en generasjon kommende medarbeidere som er vant til å tenke og jobbe litt annerledes enn vi som har vært lenge i bransjen. Det er det viktig at vi forstår, sier han.