Fremtidsoptimismen daler - men fortsatt god tro på egen økonomi

De norske husholdningenes fremtidstro rundt landets samlede videre økonomiske utvikling bruker å variere i relativt stor grad - og vi pleier å dra i flokk. Nå peker pilene litt nedover - men endringene er små og det er viktig å legge merke til at de aller fleste har god tro på egen økonomi.

Det er hovedindikatoren til Forventningsbarometeret som faller i 3. kvartal. Forventningsbarometeret er et kvartalsvis samarbeid mellom Finans Norge og Kantar TNS, som måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindikatorer som slås sammen til en hovedindikator.

Det at faktisk flere ser for seg en god utvikling i egen husholdning tyder på at det ikke er noen form for dramatikk i disse siste tallene. Selv om pilene rundt forventningene for landet under ett går litt ned - er dette småjusteringer og vil sannsynligvis ikke gi en utvikling som får den store innvirkningen på landets videre økonomiske utvikling. Sannsynligvis er det den lenge varslede nedgangen i offentlig oljepengebruk, og Norges Banks også lenge varslede renteoppgang, hovedforklaringen til at noen flere nå er litt mer skeptiske. Det at det er mer uro i verdens handel, da spesielt representert gjennom handelskrigen mellom USA og Kina, vil helt sikkert også påvirke enkelte.

Det samme barometret viser også at selv om folk tror på litt lavere vekst totalt sett – så er troen på egen økonomi sterk. Så gjenstår det å se hvordan dette spiller inn på handlemønsteret. Mange peker på at varsel om litt trangere tider gjør at flere betaler ned på lån i stedet for å handle, som igjen påvirker økonomien - men dette er langt fra sikkert. Folk flest har nå en solid økonomi, og selv om det sannsynligvis kommer en renteoppgang – blir denne liten og er noe de fleste bør og skal tåle.

Slike undersøkelser har en tendens til å bli blåst litt mye opp og at fokuset på selve undersøkelsen får mer innflytelse enn hva som egentlig kommer frem gjennom svarene. Vi tror derfor at folk flest har nok midler til rådighet til at den økonomiske utviklingen vil fortsette i positiv retning. Mange virksomheter går godt, og har stor fremtidstro. Vi ser at oljenæringen er på full fart oppover igjen sammen med den stigende oljeprisen – noe som vil gi staten mange milliarder i ekstra inntekter. Det er også slik at vi som er mest opptatt av byggenæringen, kan se frem til fortsatt sterke kvartaler i tiden fremover. Prognosemakerne ser i hovedsak fortsatt gode tider for virksomhetene som opererer i denne næringen – hvor også boligmarkedet ser ut til å ha stabilisert seg på et godt og fornuftig nivå. Det vil selvsagt alltid være en spenning rundt hvordan utviklingen blir – men spesielt nervøse over utviklingen den nærmeste tiden er det få som bør være.