Kai Henning Simensen

Minneord over Kai Henning Simensen

Med Kai Henning Simensens (52) brå bortgang den 18. juli i år, har den kollektive intelligensen blant alle oss som jobber med den pågående digitaliseringen av byggenæringen, sunket vesentlig. Kai Henning vil bli dypt savnet. Som venn, kollega, kreativ kraft og brobygger.

Kai Henning Simensen ble uteksaminert som sivilingeniør fra NTH i 1990, men han hadde en estetisk åre han ønsket å utforske. Etter mange år hoppet han derfor av IT-jobben, flyttet atter til Trondheim og begynte på arkitektstudiet. Tjue år etter å ha blitt uteksaminert sivilingeniør sto han der som arkitekt. Hans bakgrunn som både ingeniør og arkitekt skulle bli hans varemerke i åpenBIM-miljøet. Kai Henning ble i alle sammenhenger selve limet som bandt motpolene «teknisk» og «kreativ» sammen.

Kai Henning var på alle måter en kjernekar med hjerte og omsorg. Alle kollegaene i buildingSMART, administrasjonen og styret, sørger over tapet av en viktig støttespiller. Han har betydd mye for utviklingen av foreningen og den brede adopsjonen av åpenBIM i den norske byggenæringen gjennom mange år. Han utfordret konsekvent etablerte sannheter og arbeidsmetoder, delte villig sin omfattende kunnskap med alle og var alltid genuint opptatt av å gjøre andre gode

Mange roller

Kai Henning hadde mange roller og verv. Blant mange kan blant annet følgende med fordel nevnes; BIM-koordinator, styremedlem i buildingSMART Norge, sivilingeniør, sivilarkitekt og partner i 4B Arkitekter, og svært aktiv og innflytelsesrik i «Arkitektbedriftenes ekspertutvalg for BIM,» en forening som jobber med problemstillinger knyttet til arkitekters bruk av åpenBIM og deres rolle i åpenBIM-prosjekter.

Kai Henning tok på seg disse vervene og oppgavene fordi han var av den oppfatning at dersom verden skal videre, så må alle berørte aktører samles rundt åpenBIM-modellen. Og da helst i felles forståelse. Stor og liten. Høy og lav. Kyndig og ukyndig. Det var hans holdning at alle miljøene rundt åpenBIM måtte ta skrittet vekk fra de mange glansede rapportene som beskriver nirvana i morgen og heller konsentrere seg om reell og praktisk problemløsning i dag.

ÅpenBIM for rehabilitering

4B Arkitekter er antagelig Norges ledende arkitektbyrå når det kommer til antikvarisk rehabilitering. Gjennom Kai Hennings engasjement i pilotprosjektet «Bergen tinghus» bygde de seg også opp en omfattende innsikt i bruk av åpenBIM brukt innenfor rehabilitering.

Det vil derfor bli vanskelig å komme utenom Kai Henning når man i fremtiden skal trekke fram pionerånd og ekspertise innenfor åpenBIM for rehabilitering. Det var imidlertid langt fra den eneste ekspertisen han besatt.

Som sivilingeniør utviklet han i mange år på nittitallet programvare for tolkning av tunge, seismiske data for Schlumberger. Ifølge ham selv var dette grunnen til hans uredde møte med det som måtte finnes av dataverktøy. I tillegg snakket han ingeniørspråk, forsto grunntankene og gikk sjelden av veien for å scripte en kode-snutt hvis data-verktøyene skulle vise seg for sløve for oppgaven han måtte stå ovenfor.

Scripting var i hans hode en snarvei til løsninger, en mulighet for tidsbesparelser og en måte å dempe andres frustrasjon på. Kai Henning var opptatt av å skjule kompleksiteten i programverktøyene slik at den ikke kom i konflikt med kjerneaktivitetene og skremte vekk folk. Etter hans oppfatning var ofte usikkerhet det største hinderet for endring. Ved å gi støtte og trygghet gjennom endringsprosessene fikk han andre til å ta store skritt i riktig retning.

ÅpenBIM også for arkitekter

Som et resultat av at åpenBIM-modellen stadig oftere ble prosjektets midtpunkt - og da i særdeleshet i prosjekter hvor han var BIM-koordinator - utkrystalliserte det seg nye oppgaver, og dermed nye roller for arkitekter. Kai Henning trakk i denne sammenhengen spesielt fram rollen som BIM-koordinator.

Etter Simensens syn var en BIM-koordinators hovedfunksjon å senke stressnivået og få ting til å se enkelt ut. I Simensens øyne var modellen først og fremst en sammenstilling ment å gi en klar, felles oppfattelse av hva de deltagende skal oppnå sammen. En arena for å gjøre riktige valg. For å få til dette måtte «noen» ha et holistisk syn på prosjektet og være i stand til å diskutere det fra mange forskjellige vinkler. Den handler ikke om å kunne teknologien til fingerspissene, men om å senke skuldrene, koordinere for samhandling og skape en helhetsforståelse blant alle deltagende.

Ingen andre kan fylle denne rollen så fullt og helt som Kai Henning Simensen.

Du vil forbli dypt savnet av alle oss i buildingSMART Norge.

Anstein Skinnarland på vegne av buildingSMART, administrasjonen og styret.