F.v.: Knut Arve Tafjord (markedssjef Tafjord Kraftvarme), Jan Heggem (meierisjef Tine), Eva Vinje Aurdal (ordfører Ålesund Kommune), Stefano Vittor (adm. dir Olvondo Technology), Erling Sijtsma-Oma (Tafjord Kraftvarme) og Irene Vik (direktør energigjenvinning Tafjord Kraftvarme)

Norsk varmepumpeteknologi nominert til innovasjonspris og tildelt EU-støtte

Klimavennlig varmepumpeteknologi utviklet i partnerskap mellom Olvondo Technology, Tine Meierier og Tafjord Kraft er nominert til europeisk innovasjonspris og tildelt 25 millioner kroner i EU-støtte.

I forrige uke annonserte Europakommisjonen tildelingen av totalt 340 millioner kroner til 14 ulike teknologiprosjekter fra det europeiske innovasjonsrådet (EIC). Blant mottakerne er den norske varmepumpeteknologien HighLift, som mottar 25 millioner kroner i innovasjonsstøtte. Varmepumpeteknologien erstatter naturgass med fjernvarme og resultatet er vesentlige reduksjoner i CO2-utslipp.

- Dette er fantastisk nyheter som anerkjenner HighLift som et av de mest innovative teknologiprosjektene i Europa. I tillegg til at innovasjonsstøtten vil bidra i videreutviklingen av teknologien, håper vi den internasjonale oppmerksomheten vil åpne enormt mange spennende dører for oss, sier Stefano Vittor, administrerende direktør i Olvondo Technology i en pressemelding.

Olvondo Technology fra Bømlo har gjennom flere år utviklet HighLift. I samarbeid med legemiddelselskapet AstraZeneca og det finske universitetet Åbo Akademi vil selskapet videreutvikle HighLift teknologien med innovasjonsstøtten fra EU.

Varmepumpene ble i mai 2018 tatt i bruk ved Tine Meieriet Ålesund, der CO2-utslippene reduseres med 66 prosent ved at fjernvarme erstatter naturgass i dampproduksjon. Teknologien er i første rekke rettet inn mot næringsmiddel- og prosessindustri, men det er muligheter også innen maritim industri, offshore og oppdrett.

- Dette er første gang fjernvarme benyttes som kilde til dampproduksjon for industriprosesser i Norge, og vi er veldig stolte over de svært gode resultatene i form av utslippskutt som oppnås. Teknologien er anvendbar for en rekke bransjer og vi ser også et attraktiv, internasjonalt marked, sier Vittor.

Foruten EU-støtten ble HighLift nylig også nominert til en europeisk innovasjonspris. Den utdeles på en konferanse arrangert av den europeiske organisasjonen for energigjenvinningsbedrifter (CEWEP) i Bilbao den 20. september. Også det franske industriselskapet CNIM og nederlandske Twence er nominert til den samme prisen.