Mye tyder på et stabilt og godt marked

Byggenæringen er nå i full fart med å komme ut av sommerdvalen - og aktiviteten øker dag for dag rundt om på landets byggeplasser. Mye tyder på at et blir en travel høst for næringens virksomheter.

Selv om juli er en stille måned for mange i byggenæringen, har stadig tøffere tidsfrister medført at mange byggeplasser også har hatt full aktivitet gjennom hele sommeren. Det gode været har også medført at mange har kunne holde et godt tempo og har fått unna mye arbeid – ikke minst er en rekke skoleprosjekter i ferdigstillelsen frem mot skolestart. Det er ikke få skoler som nå har startet innredningsarbeidet rundt om i landet.

Etter hvert som flere nå har kommet tilbake til hverdagen vil man oppdage at det ligger an til en travel høst. Aktiviteten ligger generelt på et høyt nivå de fleste steder i landet og innen nær alle segmenter. Vi kan nok ikke forvente like kraftig generell vekst som mange har blitt vant med de senere årene – men de fleste signaler tyder på at det blir et stabilt og godt marked. Blant annet har forsikringsmegler Aon gjort en garantiundersøkelse som viser at entreprenørene ser positivt på utsiktene fremover. Undersøkelsen viser hvordan 21 av Norges største entreprenører ser på sine garantibehov. Tallene tyder på god, men stabiliserende vekst. 62 prosent rapporterer om økt garantibehov de siste tre årene, mens 28 prosent vil øke garantirammen det neste året. Nettopp garantibehovet kan fortelle en god del om de konkrete forventningene entreprenørene har for aktiviteten for selskapet i tiden fremover. Denne undersøkelsen gir bud om god entreprenøraktivitet – og at det høye gode nivået synes å ha stabilisert seg.

Næringsbyggmarkedet virker å være relativt stabilt – mens anleggsmarkedet er historisk høyt og skal videre noe oppover. Boligmarkedet er kanskje den delen av næringen som er omfattet av størst spenning. Etter en periode med nedgang, er det noe flere tegn til økende optimisme og en vedvarende positiv tendens. Fredag kommer Eiendom Norge med juli-fasiten for prisutviklingen, som kan bli mer spennende enn på lenge. Juli er vanligvis en av de aller roligste periodene innen dette markedet, men OBOS-tallene som kom onsdag viser en prisoppgang på 1,1 prosent for Oslo – som er en langt sterkere fremgang enn vanlig.

En mer overordnet oversikt kommer altså fredag – men mye tyder på at vi også kan se frem mot en stabil og god bolighøst – med et velfungerende marked. Hvordan nyboligmarkedet utvikler seg skal selvsagt bli spennende å følge – men flere utbyggere melder om god interesse og det legges opp til flere salgslanseringer i de mest populære områdene.

Mye tyder derfor på at det skal bli en innholdsrik og god høst for næringens aktører – og vi i Byggeindustrien vil selvsagt følge denne utviklingen tett gjennom våre plattformer.