Senioranalytiker Eirik Tangre (fra venstre), sjef for kredittløsninger Paal Axel Brantzeg og analyseansvarlig Steffen Aabel i Aon tror entreprenørenes behov for garantirammer tyder på god utvikling i byggenæringen. Foto: Tuva Skare

Garantitall tyder på stabil byggeaktivitet

21 av Norges største entreprenører har svart på hvilket garantibehov de har hatt og forventer de neste årene. Tallene tyder på god, men stabiliserende vekst.

Forsikringsmegler Aon har de siste årene hatt en klar satsing mot byggenæringen, og kommer i år med sin andre garantiundersøkelse blant noen av bransjens største selskaper. Seks av de 21 entreprenørene som deltar i årets undersøkelse, er blant de ti største i Byggeindustriens rangering av norske bygg- og anleggsaktører. Mens 62 prosent rapporterer om økt garantibehov de siste tre årene, er det nå seks av dem, eller 28 prosent, som vil øke garantirammen det neste året.

Garantier

  • Ifølge Norsk Standards kontrakter for utførelsesentrepriser (NS8405) og totalentrepriser (NS 8407) plikter både byggherre og entreprenør å stille garantier som sikkerhet for sine kontraktsforpliktelser.
  • For entreprenør utgjør regelverket et krav om å stille med sikkerhet som utgjør ti prosent av kontraktsummen i utførelsestiden, og deretter fem prosent i en garantiperiode på fem år etter overtakelse.
  • Denne sikkerheten stilles som selvskyldnerkausjon fra bank, forsikringsselskap eller andre finansinstitusjoner.

– Det er i hvert fall flere som ser for seg å øke enn å minske garantirammen i året som kommer, og det tyder altså på forventning om flere og større oppdrag. En av grunnene til at en entreprenør vil ha en større garantiramme å trekke fra hos forsikringsselskapet, er fordi man har en forventning til at man skal ha mer å gjøre, sier analyseansvarlig i Aon, Steffen Aabel, til Byggeindustrien.

Aabel mener den litt svakere veksten i garantirammer som undersøkelsen viser, tyder på fremdeles god optimisme, men antakelig en normalisering av aktiviteten i byggenæringen.

– De aller fleste oppgir økt behov for garantiramme de siste tre årene, og det er et positivt tegn, understreker han.

Garantisatsing

Paal Axel Brantzeg ble hentet inn til Aon i fjor som ny sjef for kredittløsninger for å bidra til forsikringsmeglerens satsing på garanti, kredittforsikring og arbeidskapital, og han har blant annet vært med på å inkludere de tre største garantiselskapene i Norge i garantiundersøkelsen for å få deres perspektiver. Han registrerer at en overraskende stor andel entreprenører velger forsikringsselskaper over banker når det gjelder å skaffe garantier.

– Vi hadde en viss oppfatting om hvor stor del som lå i bankgarantier og forsikringsgarantier, og både vi og forsikringsselskapene ble overrasket over hvor stor del som var plassert i forsikringsmarkedet. For fem til ti år siden hadde bankene en dominerende del av markedet, men blant de spurte nå ser vi at den garantidelen som var plassert i bank slett ikke var stor, sier Brantzeg.

På det meste tror garantibedriftene at 50 prosent av deres kunders garantiramme stilles av bank, og én av de tre tror at nivået er så lavt som ti prosent. Brantzeg tror gode løsninger og fallende priser hos forsikringsselskapene har noe av skylden. Seks av entreprenørene i undersøkelsen forteller at garantipremien har minsket i stor grad i løpet av de siste årene.

– Hvis 15 av de spurte har hatt samme nivå, mens seks av dem har minsket i stor grad, kan det se ut som om ikke alle har fått tatt del i prisnedgangen. Det kan jo hende at disse seks hadde et for høyt nivå og har kommet ned på riktig nivå først nå, men det kan også hende at de 15 betaler mer enn markedspris, sier Brantzeg.

Stabiliserende marked

Aon-undersøkelsen viser redusert eller uendret garantipremie de siste tre årene, men nå i 2018, så er det ingen av forsikringsselskapene som ser at det kommer til å bli noe billigere for entreprenørene å få stilt garantier. Man forventer heller litt høyere pris. Markedet begynner å stabilisere seg, sier Steffen Aabel.

– Vi har hatt et prisfall nå i mange år, og det har ikke vært holdbart. Nå blir nivået mer normalt, sier han.

Selv med en utflatende og kanskje økende prisutvikling mener forsikringsmeglerne at svarene fra både entreprenører og forsikringsselskaper tyder på et godt marked. Mens mindre selskaper kanskje kan ha problemer med å oppnå gode garantirammer i forsikringsmarkedet, ser det ut som om de store solide entreprenørene stadig får gode vilkår. Paal Axel Brantzeg beskriver markedet som selektivt, men sultent.

– Vi har fortsatt sterk tro på bruken av forsikringsgarantier i tiden fremover. Vi ser fortsatt stor appetitt, og at selskapene er åpne for store rammer, også inne andre typer likviditetsfrigjørende garantier som skattetrekksgarantier og husleiegarantier. Det er et spennende marked, sier Brantzeg.