Illustrasjonsfoto: Franzefoss

Franzefoss fullskalatestet maskinsand i betong

– Resultatene er bedre enn forventet, sier Tore Saltermark i Franzefoss om en nylig test av maskinsand til betong.

Det skriver Franzefoss i en pressemelding mandag.

Mange pukkverk har overskudd av fine fraksjoner som maskinsand og subbus, heter det i pressemeldingen. I samarbeid med blant annet Norbetong og Unicon har Franzefoss i en lengre periode undersøkt om mer av disse massene kan erstatte natursand i produksjon av betong, og nylig gjennomførte Franzefoss første test i fullskala av dette.

– Gode grusforekomster blir det færre av, og naturgrus er en begrenset ressurs. Det forventes at flere drivverdige grustak er tomme i løpet av 20 til 30 år, og ved å erstatte bruken av naturgrus med mer bruk av maskinsand, kan vi drøye disse forekomstene. En annen miljøfordel er at transport av tilslag til betongfabrikk blir redusert da mange betongfabrikker er stasjonert på pukkverk, sier Tore Saltermark i Franzefoss.

Fire studenter ved Høyskolen i Østfold skrev bacheloroppgave om dette, og testet og optimaliserte flere typer vasket maskinsand fra vaskeanlegget til Franzefoss på Vinterbro. Like før sommeren gjennomførte Franzefoss prøvestøp på det samme anlegget, hvor målet med støpen var å sammenligne labforsøk med fullskalaforsøk med bruk av 0/4 millimeter maskinsand som supplement til 0/8 millimeter naturgrus i betongreseptene.

– Det ble benyttet et bredt spekter av betongkvaliteter, og betongen ble målt på konsistens, luft og utbredning. Den ble også praktisk testet og vurdert med tanke på pumpbarhet og støpelighet, og resultatene og tilbakemeldingene er bedre enn forventet, sier Saltermark i pressemeldingen.

Forsøket og reseptoptimalisering ble gjort i samarbeid med Unicon, og utstøping ble utført av Karlsrud Betongpumping og HAB Construction. Saltermark understreker at prosjektet om bruk av maskinsand fra Vinterbroanlegget til betong ikke er ferdig, og at det er noen flere tiltak som må gjøres.

– Det som også er positivt med prosjektet er at det vi lærer her tar vi også med oss over i andre prosjekter, sier han, og uttaler at bransjen er innforstått med at maskinsand på sikt nok kommer til å erstatte natursand i fremtidig betongproduksjon.