Kraftig entreprenørvekst

I den siste utgaven av Byggeindustrien før sommeren, nummer 11 – 2018, kan vi presentere den populære oversikten «De 100 største i bygg og anlegg» med tallene for 2017. Denne oversikten omfatter landets største utførende entreprenørvirksomheter i næringen. Listen gir dermed et godt bilde på hvordan det står til med denne delen av næringen – både med tanke på volum, men ikke minst også hvordan inntjeningen til selskapene samlet sett har utviklet seg. 

Prognosesenteret har utført innsamlingen og sammenstillingen av det omfattende materialet på vegne av Byggeindustrien – og oversikten viser at det er gode tider i den utførende delen av næringen. Nok en gang setter de 100 største aktørene omsetningsrekord. Omsetningen for 2017 er over seks prosent høyere enn i 2016, og endte på 174,6 milliarder kroner. På de to siste årene har veksten vært på meget sterke 16 prosent. I et marked som har opplevd en oppgang gjennom en lengre periode er dette naturligvis en omfattende økning på kort tid. Nå skal det legges til at deler av denne veksten kommer fra omsetningen utenfor landets grenser – og da først og fremst fra svenske-omsetningen for en del av de største entreprenørene. Dette forklarer likevel ikke hele veksten - og man kan dermed trygt slå fast at den totale aktiviteten er stor og stadig økende - ikke minst godt hjulpet av aneggsboomen vi har hatt de senere årene – og som også skal fortsette i tiden fremover.

Resultatene holder også historisk sett et tilfredsstillende nivå – selv om resultatgraden falt noe, fra 4,6 prosent i 2016 til 4,3 prosent i 2017. Ettersom vi fortsatt mangler enkelte resultater i oversikten, kan dette bli noe justert når alle tallene blir offentliggjort. Snittet siden 2000 ligger på fire prosent – så selv om resultatgraden totalt sett burde vært høyere – kan vi ikke si at utviklingen går feil vei. Det er likevel slik at med tanke på den risiko, investeringsvilje og kraftige innsats som legges ned rundt om blant landets virksomheter – burde bunnlinjen generelt sett vært bedre. Men dette er noe som viser seg vanskelig å få til – enten om det er opp- eller nedgangstider. Oversikten viser likevel at det finnes flere bedrifter som kan vise til meget sterke tall, og med en resultatgrad på godt over ti prosent.

Spørsmålet fremover er hvordan den videre utviklingen blir. Omsetningen vil utvilsomt fortsette å stige i nærmeste fremtid – men vi ser tendenser til at resultatene kan svinge noe mer - ikke minst innen anleggsektoren. Forhåpentligvis vil dette stabilisere seg – både på utførelsessiden og blant byggherrene trenger vi stabile forhold samt en sunn og lønnsom næring.

Ønsker du flere historiske tall rundt «De 100 største», finnes det sammenlignbare oversikter tilbake til 1993 på her bygg.no. Her vil vi også oppdatere den nyeste listen etter hvert som supplerende opplysninger kommer til.