Sverre Nagell Bjordal

Innlegg: Viktigheten av fagkompetanse

Byggeindustrien hadde en tankevekkende leder i nettavisen den 26.06, som stilte det retoriske spørsmålet 'Ville du kjøpt bil satt sammen av ufaglærte?' -og la til grunn at det opplagte svaret er 'Nei!'

Innlegg av

Sverre Nagell Bjordal

Bilproduksjon er mye brukt som symbol på industriell produksjon, av enkelte kalt 'Fordisme'. Fords navn assosieres med samlebåndet, som han perfeksjonerte for effektiv produksjon av T-Forden. Samlebåndet organiserte produksjonsarbeidet så rigid at det ikke var behov for fagarbeidere. Billig ufaglært arbeidskraft kunne raskt og enkelt trenes opp på arbeidsstedet. Biler har vært satt sammen av ufaglærte i 100 år. I vår tid blir stadig mer overlatt til roboter.

Industriproduksjon innebærer rigid forhåndsplanlegging av alle arbeidsoperasjoner for spesialiserte operatører, i stedet for faglærte generalister. Problemet i byggenæringen er at man introduserer ufaglærte uten å ha tilrettelagt for det. Det må bære galt av sted. Det mest bekymringsfulle er kompetansen til disse 'man' som overlater oppgaver til ufaglærte uten først å ha tilrettelagt for det.

Siden 1850-tallet er alt som kan industrialiseres blitt industrialisert. På stadig nye områder har man funnet måter å organisere, mekanisere og automatisere arbeidsoppgaver for industriell produktivitet og økt levestandard. Men ikke i all slags virksomhet. I byggenæringen blir så nær som alle innsatsprodukter produsert industrielt. Sammensettingen på byggeplassen følger en annen logikk.

Skillet mellom industriell og fagbasert produksjon ble innsiktsfullt drøftet av Stinchcombe tilbake på 1950 tallet. Produksjonslogikkens betydning for organisasjonsstruktur stod sentralt i 1960-tallets organisasjonsteori, etter at Woodward (1962) påviste sammenhengen. Thompson (1967) gav en teoretisk tilnærming som fortsatt står seg og Mintzberg (1976) oppsummerte dette teoretiske feltet med et sett av organisatoriske konfigurasjoner for ulike produksjonslogikker.

Om Ford ble aldri så godt satt sammen av spesialiserte arbeidere uten fagutdanning, er det ikke overførbart til en næring med en annen produksjonslogikk. Den prosjektbaserte byggenæringen er helt avhengig av faglært kompetanse på byggeplassene. Like avgjørende er ledelseskompetanse som vet forskjell på prosjekt- og industriproduksjon.