Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse på Svalbard. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

148 millioner kroner ekstra til Svalbard i revidert

Regjeringen tilgodeser boligbygging og infrastruktur på Svalbard med 148 millioner kroner ekstra over revidert nasjonalbudsjett.

Pengene kommer i tillegg til ekstrabevilgningen på 100 millioner kroner til Svalbards globale frøhvelv tidligere i år.

Et viktig mål for regjeringen er å sikre fremdriften i boligprosjektet i Gruvedalen. Det foreslås derfor å bevilge 70 millioner kroner til Statsbyggs andel av infrastrukturtiltakene over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett. I tillegg sikres finansiering av byggekostnadene gjennom bruk av Statsbyggs reguleringsfond. Det tas sikte på at de første boenhetene skal være innflyttingsklare i 2018.

Videre settes 27 millioner av til Longyearbyen lokalstyres arbeid med infrastruktur i Gruvedalen. I tillegg foreslås det satt av 26 millioner kroner til arealutvikling i Longyearbyen.

– Det er et viktig mål for regjeringen å opprettholde et livskraftig og levedyktig lokalsamfunn i Longyearbyen, som skal være et attraktivt sted å bo. Da er det viktig at befolkningen i Longyearbyen også opplever trygghet i sine hjem, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Regjeringen foreslår videre å bevilge 25 millioner kroner i revidert budsjett til sikring av servicebygget i Ny-Ålesund.