Evjen skole

Foto: Ola Hoem, Pir IIEvjen skole er bygger i trematerialer, blant annet med omfattende bruk av massivtre. Mye av kledningen er «kortreist», fra Singsås i Gauldalen ikke langt unna. Foto: Ola Hoem, Pir IIEvjen skole er bygger i trematerialer, blant annet med omfattende bruk av massivtre. Mye av kledningen er «kortreist», fra Singsås i Gauldalen ikke langt unna. Foto: Ola Hoem, Pir IIDario Leko fra Orkdal kommune og Bjørnar Nordlund fra Vibo Entreprenør er enige om at det er blitt en flott bygning.

I månedsskiftet februar/mars var Evjen skole i Orkdal klar til innvielse, og de omkring 200 elevene sammen med sine lærere og administrasjonen kunne ta i bruk nye og tiltalende lokaler.

Fakta

Sted: Orkanger

Bruttoareal: 1.700 kvadratmeter

Prosjekttype: Skolebygg

Byggherre: Orkdal kommune

Hovedentreprenør: Vibo entreprenør

Kontraktssum eks. mva: 40 millioner kroner

Arkitekt: Pir II Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBr, RIGeo og RIAku: Rambøll l RIV og RIE: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro, rørlegger og ventilasjon: Caverion l Graving/utomhus: Aunemo utomhusanlegg l Massivtre/limtre: Splitkon l Maler: Sverresborg Prosjekt l Mur og flis: Murmester Skjølsvold l Fasadescreen: Fasadeprodukter l Taktil merking: Taktila l Lås og Beslag: DormaKaba l Stålarbeider/rekkverk: Brødrene Midthaug l Heis: OTIS l Systemvegger/-himling: Moelven Modus l Branntetting: Firesafe l Aluminium ytterdører/glassfelt: Glassbygg l Taktekking: Protan Entreprenør l Blikkenslager: B. Bakken / Orkla blikk og ventila-
sjon l Kledning utvendig, brent liggende: Rennebu sag og trekultur l Kledning utvendig, stående ubehandlet/malt: Sunnset sag l Vindu: NorDan l Innvendig finer/panel/spiler: Woodify l Innvendig spiler: Moelven Wood l Utforing/listverk: Rindalslist l Innerdører: Swedoor

Anleggsleder Bjørnar Nordlund fra Vibo Entreprenør er godt fornøyd med resultatet i det som var hans første prosjekt i selskapet, som for øvrig har sitt hovedkontor i Rindal rett over fylkesgrensa til Møre og Romsdal. Vi møtte ham på skolen kort tid før det var klart for innflytting sammen med Dario Leko som representerer byggherren Orkdal kommune.

Kortreist panel

– Det er et svært spesielt bygg, sier de to. Og om det ikke er det første, så er det i alle fall det største massivtrebygget i kommunen så langt.

Bortsett fra betong i bunnplaten er hele bygget oppført i tre. Alt av vegger og dekker i de to etasjene er av tre; tresøyler, limtredragere og massivtre. Når det gjelder den ytre kledningen falt valget på brentkledning, en tradisjonsrik teknikk som man regner med fordobler levetiden på kledningen.

– Etter byggherrens ønske er det brukt tettvokst gran. Vi synes jo det er et fint poeng, ikke minst ut fra et miljømessig synspunkt, at den utvendige kledningen er hentet fra Singsås i Gauldalen og saget på Sunnset sag på Hølonda, begge så å si like i nabolaget, sier Nordlund.

Massivtreet på den annen side er hentet fra Østerrike.

Spesielle krav

Både av miljøhensyn og siden det er snakk om en skolebygning møtte entreprenøren en rekke utfordringer underveis. Skolen er bygget for å tilfredsstille energiklasse B.

– Den er bygget som et passivhus, og det var i utgangspunktet et krav at det skulle velges energibesparende løsninger. Bruken av treverk er en av disse, og for eksempel er det også tredoble vinduer i hele bygget. Det var også spesielle krav når det gjelder lyd vi måtte ta hensyn til, og det førte til at vi måtte finne løsninger som gjør at vi kanskje ikke ser så mye av massivtreet det er brukt mye av som vil hadde ønsket, sier Nordlund.

Fra både entreprenørens og byggherrens representant blir det også understreket at det har vært et meget godt samarbeid gjennom hele prosjektet.

Overtok underveis

For både Nordlund og Leko er i den situasjonen at de var nye i jobben i henholdsvis Vibo Entreprenør og Orkdal kommune, og overtok jobben med skolen etter at den var godt i gang.

– Generelt sett har det vært en bevisst satsing på massivtre i Orkdal kommune, så skolen er hverken det første eller siste bygget vi bruker det til. Og slik resultater er blitt her, blir det i realiteten en mye bedre energisparing totalt sett enn bare et passivhus, sier Dario Leko.

Selve arbeidet med prosjektet startet i desember 2016, og med tanke på at man har arbeidet på et lite og ikke helt godt tilgjengelig område inne på et skoleområde med omkring 200 elever i daglig aktivitet, har arbeidet gått svært bra. Men når nybygget er tatt i bruk fra starten av mars er arbeidet slett ikke over. Deler av den gamle skolen skal rives, og deretter gjenstår det et omfattende utendørsarbeid før alt er klart.

Bjørnar Nordlund peker også på at Vibo Entreprenør i sin tid fikk oppdraget til tross for at de ikke hadde anbudet med laveste pris.

– Konkurranseformen her var noe spesiell, siden det var en konkurranse på både pris og design. Vi var i konkurranse med de store og landsdekkende entreprenørselskapene, og vi vant helt klart på design. Det var også en samspillsfase i prosjektet, og vi scoret høyt i den fasen. I alle fall for oss er det uvant å være med på en konkurranse om samspill, der også de som skal inn i bygget er aktivt med. Og etter å ha vært gjennom denne, ender man opp med at det blir skrevet kontrakt, sier han.

Nordlund fremhever også det samarbeidet man har hatt med arkitektene i Pir II i hele prosjektet.

– De har vært tett inne, blant annet som koordinerende overfor konsulenter og rådgivere. De har kommet opp med mange gode løsninger som ikke vi selv har sett, og i en situasjon der det er snakk om å konkurrere på design og løsninger er det helt avgjørende å ha med seg slike dyktige samarbeidspartnere, sier han.

God skole

Dario Leko fra kommunen er også sikker på at man har fått en fin og god skole, og man har mange positive tilbakemeldinger fra mange kanter.

– Også de som skal ha sin skolehverdag her virker å være fornøyd, og gleder seg til å komme inn. Både de ansatte og elevene virker å være godt fornøyd. Og det har jo har mange sider å drive en skole på en byggeplass i så lang tid, så der blir nok godt å flytte inn til nye forhold, mener han.

Nyttig erfaring

Bjørnar Nordlund sier at det har vært en bratt læringskurve for entreprenøren, både forarbeidet og anbudskonkurransen, samt selve gjennomføringen av prosjektet.

– Men det er også erfaringer det er nyttig for oss å ta med oss videre. Etter at arbeidet her er ferdig skal vi i gang med et nytt prosjekt, en barnehage på Ålvundeid i Møre og Romsdal. Også dette arbeidet har vi fått gjennom en anbudskonkurranse på pris og design, sier han.


Flere prosjekter