Jarle Kvalvik

Bransje i utakt med seg selv

Jus og advokater løser ikke problemene med feil og mangler i byggebransjen. Det bør bransjen gjøre selv.

Jarle Kvalvik

Direktør i Etat for utbygging
Bergen kommune

Underentreprenørene har fått nok, føler seg skvist og lurerpå om de har livets rett. Nå må bransjen komme seg ut av misnøyen. Ingen er tjent med en slik negativ trend. Feil og mangler er vanlig og blir til juridiske problemer. Advokater dukker opp og avstanden mellom partene vokser. Tiden blir spist opp og noen må løse knuten. For egen del toppet det seg for vel ett år siden.

Behovet for nye løsninger
Som offentlig byggherre forsøker vi å gjøre noe. Sammen med Norsk kommunalteknisk forening (NKF) har vi samlet kommune, fylkeskommune, Statsbygg, Forsvarsbygg, entreprenører, arkitekter og rådgiver, Virke, Nelfo og flere rundt samme bord. Å bli enige om tiltak er ikke lett, men vi møtes og kan utveksle erfaringer.

Statsbygg og Bergen kommune satser sammen. 18. januar arrangerte vi en dialogkonferanse med aktører i og utenfor vår bransje. For selv om ingen har funnet svaret, er alle enige om at noe bør gjøres.

Bransjen trenger noen som tør å tenke nytt. Vi behøver ny teknologi, dataverktøy og andre måter å tenke oppgaveløsning på. Statsbygg og Bergen kommune er store byggherrer. Våre konkurranser skal invitere til nytekning. Både små og store aktører skal kunne delta.

Utgåtte entrepriseformer
Dagens løsninger løser ikke utfordringene våre. Noen entrepriseformer er på vei inn i historien. Ett problem er at ansvaret blir feil fordelt. Byggherren sitter med hele pakken. I fremtiden må alle som deltar i entreprise også kjenne på ansvar.

Ulike samspill i entrepriser tar til å gi gode resultater. Grunnen er at alle partene kommer sammen fra dag én. Som byggherre vil vi kreve mer av dette med samspill og dagens løsninger bygger stort sett på totalentrepriser. Om forholdet mellom partene blir optimal da, er uvisst. Skal forholdet bygge på byggherrestyrte entrepriser, må alle parter ta ansvar.

Lønnsomt å gjøre alt best mulig
Dagens situasjon gir dårlig kvalitet, feil, mangler, konflikter og parter som ikke tjener til livets opphold. Dette går ikke. Jeg vil ha flere valg. Som byggherre skal jeg bestemme kvaliteten. Det siste jeg trenger er at noen spekulerer på kvalitet for å øke egen fortjeneste.

Bransjen må se ny hverdag, hvor teknologi og digitalisering får større plass. Til dette trenger vi god kunnskap og rom for unge som stormer frem, og ikke bare seniorer. Utfordringene løser vi etter hvert – og uten advokater. I dette scenariet vet alle hvem som ansvaret. Og det lønner seg å gjøre alt best mulig med én gang.

Underleverandører, hold ut!
Min oppfordring til underleverandører og andre i bransjen som kjenner seg uverdige, er å holde ut. Sett dere ned og tenk nytt. Dere må se utover egen verdikjede. Kom med løsninger og vær med på å utfordre oss offentlige byggherrer. Vi vil bruke markedsmakten vår til å være tydelig på hvordan vi vil ha fremtidens byggebransje. Det må uansett være mulig å finne løsninger som gjør alle parter fornøyde.

I Bergen kommune har vi et prosjekt som vi har kalt «paradigmeskifte i byggebransjen». Prosjektene skal løses billigere, raskere, uten feil og til riktig kvalitet. Det gir oss noe å strekke oss mot og det kommer til å ta tid. Til det trenger vi alle gode krefter der ute.