Aldesa Construcciones S.A. vant først konkurransen om å rehabilitere Masfjordtunnelen på E39 – for så å miste oppdraget etter at Vegvesenet ble klar over en regelendring i anskaffelsesforskriften. Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet overså regelendring - Aldesa mistet oppdrag

En endring i anskaffelsesforskriften ble glemt av Statens vegvesen, som dermed måtte ekskludere det spanske selskapet Aldesa Construcciones S.A. fra tunnelrehabiliteringen av Masfjordtunnelen på E39.

Det var en endring i anskaffelsesforskriften, paragraf 16-10(5) fra den 1.1.2017, som Statens vegvesen hadde oversett ved første innstilling av den spanske leverandøren. Denne går ut på at et selskap ikke lenger kan kvalifisere seg gjennom en leverandør som selskapet ikke har tenkt at skal utføre arbeidet. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som forvalter anskaffelsesforskriften.

– Oppfylte ikke dokumentasjonskravet
– Aldesa skrev i sitt opprinnelige tilbud at de skulle støtte seg til det meksikanske datterselskapet ADM. Men under en senere avklaring, skrev Aldesa at de likevel ikke skulle bruke ADM, men to andre selskap. Dermed hadde de ikke oppfylt dokumentasjonskravet for å bli kvalifisert, sier saksbehandler John Atle Haugland ved Juridisk- og anskaffelsesseksjonen i Statens vegvesen Region vest til Byggeindustrien.

– Beklagelig
Avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet understreker at hun ikke kjent med konkurransen for utførelsesentreprisen E39 Masfjordtunnelen – tunneloppgradering. Men på generelt grunnlag beklager hun at Vegvesenet overså endringen i anskaffelsesforskriften da Aldesa først vant konkurransen.

– Vårt utgangspunkt er at vi alltid skal følge forskriftene. Men det kan dessverre skje at vi gjør feil av og til, som i dette tilfellet. Da må vi rette opp feilen, og denne saken viser at systemet vårt fungerer. Men det er selvsagt beklagelig at en slik feil har skjedd, sier Sandvin til Byggeindustrien.

Aldesa-klage avvist
Saken om hvem som skulle tildeles rehabiliteringskontrakten for Masfjordtunnelen skjøt fart 26. juli i år, da Birkeland Entreprenør AS i et brev til Statens vegvesen gjorde krav på oppdraget, fordi Aldesas tilbud skulle ha vært avvist i henhold til regelendringen i anskaffelsesforskriften. Under en behandling av klagen gjennomgikk Vegvesenet Aldesas tilbud på nytt, og i et brev den 9. september ble partene varslet om at klagen fra Birkeland Entreprenør var tatt til følge. Aldesa har igjen klaget på beslutningen om å tildele Birkeland kontrakten, men klagen er avvist av Statens vegvesen.

Byggeindustrien har gjentatt ganger forsøkt å få en kommentar fra Aldesa, men har ikke lyktes med dette.