Innlegg: Er du «god nok»?

Hvem vet når du har tilstrekkelig kompetanse til å prosjektere ditt neste prosjekt, spør ingeniør Barbro Maria Westlund Storm i UnionConsult i et innlegg.

Barbro Maria Westlund Storm

1. januar 2016 kom den nye ordningen med tiltaksklasser der master- eller tilsvarende høyere utdannelse ble et krav for å få tiltaksklasse 3. Dette i seg selv har ført til mye problemer i mange fag, men særskilt i småfagene har det slått hardt. Jeg jobber selv med brannprosjektering, så det er nærmest at jeg tar det som eksempel. Frem til 2015 var nærmeste spesialiserte 5-årige høyere utdannelse i brannfag i Lund i Sverige, og neste i henholdsvis Helsinki, Finland og Edinburgh Skottland. Nå har Høyskolen i Vest opprettet master-linje i Haugesund. Jeg utelukker andre universiteter og masterlinjer fordi de ikke er spesialiserte. Og her dukker litt av problemet opp med «god nok» utdanning.

I «Kvalifikasjonskrav for ansvarlige foretak» fra Arkitekt- og Rådgiverbransjen til DIBK/Direktoratet for byggkvalitet (november 2016) foreslås det at henholdsvis 30 studiepoeng og 60 studiepoeng bør være «innenfor spesialiserte fag med særlig relevans for godkjenningsområdet» ved tiltaksklasse 2 og 3 (bachelor- og master-utdanning). Dette har foreløpig ikke blitt tatt til følge eller avvist av DIBK.

Sånn som situasjonen står nå er vi derfor i en limbo der ingen utdannelse er sikker for hvorvidt den er «god nok» eller ikke, før den har blitt vurdert skjønnsmessig av kommunen ved tilsyn eller ved søknad om sentral godkjenning. Dette kan man se reelle tilfeller av allerede (eksempler er forsøkt anonymisert og på grunn av dette noe redigert):

DIBK søknad om sentral godkjenning (klage om avvist sentral godkjenning tiltaksklasse 3):

Ifølge Sak10 § 11-1 og gjeldende forvaltningspraksis må foretaket dokumentere at det har kompetanse på nivå med sivilingeniør for bygg med tilleggsfag i brannsikkerhet. Klager er utdannet sivilingeniør ved [skole] og har vist til fagkrets på vitnemål. DIBK har vært i kontakt med skolen, som ikke kunne bekrefte at det var særlig vekt på brannsikkerhet.

Kommune i tilsyn om tiltaksklasse 3:

Det er dokumentert at det isolert sett er oppnådd tilstrekkelig med studiepoeng. Det er derimot ikke dokumentert at utdanningen innehar tilstrekkelig med faglig fordypning innenfor ansvarsområdet brannsikkerhet, vi kan heller ikke se at fagkombinasjonene er rettet spesielt mot fagområdet brannsikkerhet. Kommunen har vært i kontakt med skolen, som opplyste om at det er en master uten særlig vekt på brannsikkerhet.

Jeg tviler ikke på at denne personen/firmaet har branntekniske fag på vitnemålet, problemet er at DIBK ikke har et offentlig uttalt «dette er tilfredsstillende» krav til omfang og studiepoeng på spisskompetanse. Det finnes mange andre skoler og universiteter i Norge som har enkelte brannfag. Det er likevel ikke klart hvilke fag og omfang, samt hvor mange studiepoeng som er tilstrekkelig. Dette bør avklares så snart som mulig.