Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Torstein Bøe NTB scanpix

Vil bøtelegge bedrifter uten HMS-kort på byggeplass

Anniken Hauglie (H) la i dag fram en tiltaksplan mot arbeidslivskriminalitet. Blant annet vil hun gi Arbeidstilsynet hjemmel til å bøtelegge bedrifter på byggeplass som ikke har HMS-kort.

Det er Dagbladet som melder om Anniken Hauglie som trapper opp kampen mot arbeidslivskriminalitet. Torsdag la hun frem 11 tiltak.

- Arbeidslivskriminalitet er et stort og alvorlig samfunnsproblem. Det er vanskelig å si hvor stor del av isfjellet vi ser. I Sverige har man anslått skattegapet til omlag 133 milliarder, sier Hauglie til avisen.

Torsdag ble det også lagt frem en rapport som anslår at det i 2015 ble unndratt mellom 12 og 60 milliarder kroner som følge av arbeidslivskriminalitet. Tallene ble presentert i en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Her er regjeringens tiltakspakke (kilde Dagbladet):

1. Arbeidstilsynet får mulighet til å bøtelegge bedrifter som ikke sørger for at arbeidstakerne har HMS-kort.

2. Arbeidstilsynet åpner en nettportal som gjør det lettere for forbrukerne å velge «hvitt» når de kjøper tjenester. Her kan man sjekke om renholdsbedriften er godkjent og seriøs, og om håndverkeren følger lover og regler.

3. Flere uanmeldte kontroller og mer samordnede tilsyn mellom Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten, NAV og andre relevante myndigheter.

4. Strengere straffer og høyere bøter for de som bryter lover og regler. Bedrifter som driver ulovlig skal legges ned.

5. Det skal bli lettere for kontrolletatene, som NAV og politiet, å dele informasjon om de kriminelle.

6. For å unngå at utenlandske kriminelle slipper unna, skal det bli et tettere samarbeid over grensene.

7. Arbeidsministeren har sendt forslag om å begrense bruken av innleie og sikre arbeidstakerne forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår på høring.

8. For å hindre misbruk av ID-dokumenter innføres det nye ID-kort. Ved å fornye folkeregisteret skal arbeidet med riktig registrering av foretak og personer i offentlige registre styrkes.

9. Det er opprettet flere servicesentre for å sikre at utenlandske arbeidstakere får god informasjon om sine rettigheter og plikter.

10. Fra 1. januar 2017 er regelverket for offentlige anskaffelser strammet inn ved at det nå stilles strengere krav til bestillere og leverandører.

11. Allmenngjøring av tariffavtaler i bransjer der de ansvarlige partene mener det er nødvendig. Dette har også styrket Arbeidstilsynets sanksjons- og tilsynsmuligheter.