Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

250 båt- og hyttebranner i 2016

Mange glemmer brannsikkerheten i båter og på hytta. – Paradoksalt, for der er hjelpen lenger unna, sier brannvesenet. 

I 2016 rykket brannvesenet ut til 121 hyttebranner, 77 branner i fritidsbåter og 52 branner i campingvogner og bobiler, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det er en økning sammenlignet med i 2015, da DSB registrerte brann i 91 fritidsboliger, 54 fritidsbåter og 24 campingvogner.

– Folk er opptatt av brannsikkerhet, men det er fort å glemme det når en skal på hytta for å koble av, sier Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Flere farer og lenger til hjelp

I gjennomsnitt dør to personer i hyttebranner hvert år. I 2016 fikk forsikringsselskapene meldt inn 4.457 brannskader i fritidsboliger, og betalte ut 341 millioner i erstatninger, ifølge Finans Norge.

Den største forglemmelsen på hytta, er nytt batteri til røykvarsleren. DSB beregner at 150.000 hytter mangler en røykvarsler som virker.

– Jeg anbefaler å legge inn røykvarslersjekk i den årlige rutinen når en åpner hytta for sesongen, sier Hovtun.

Hovtun forteller at i Oslo er det ofte naboer som varsler om røyklukt i oppgangen, men for en hytte i skogen er både de gode naboene og nærmeste brannbil lenger unna. Derfor er man enda mer avhengig av egen varsling. Hytter, båter og bobiler som bruker gass til matlaging har en ekstra fare de må passe på.

Farlig plastrøyk

Glassfiberbåter og campingvogner i plast brenner godt og blir fort overtent, men det farligste er røyken fra brennende plast.

– Det er en sur og farlig røyk som inneholder store konsentrasjoner av blåsyre, sier Hovtun.

Hans frykt er dermed ikke de åpne båtbrannene med høye flammer.

– I verste fall må man hoppe på sjøen. Det verste er en ulmebrann på natten, som en ikke merker.

Campingvogner og bobiler skal ha brannslukkingsapparat, og Hovtun anbefaler også røykvarslere.