Per Henning Graff og Hans Olav Meen Nilsen får mange «rekkverkssaker» på sine bord i Glass og Fasadeforeningen. Nå tilbyr de proffmarkedet bistand for å komme problemene til livs. Foto: GF

Glass og Fasadeforeningen bekymret over feilleveranser av rekkverk

Glass og Fasadeforeningen får ukentlig inn meldinger om leverte eller markedsførte rekkverk som ikke innfrir krav i byggeforskriftene. – Vi er bekymret, sier Per Henning Graff og Hans Olav Meen Nilssen.

– Tar vi bare et par utdrag fra henvendelsene ser vi misvisende markedsføring, manglende dokumentasjon og feil bruk av materialer og innfesting. Konsekvensene for entreprenører og byggherrer, som får feil rekkverk montert, kan bli dramatiske, sier Graff i en pressemelding.

Markedsføringen av rekkverk er økende. Da gjerne «billige rekkverk» som er «enkle å montere».

– Utbyggere kan lett la seg villede både i forhold til hvilke byggtekniske krav et rekkverk skal oppfylle og ikke minst hvilke bruksområder rekkverket dekker. Et rekkverk på bakkeplan er noe helt annet enn et rekkverk på balkong i 2. eller 10. etasje, sier Nilssen

Graff og Nilssen er faglig prosjektledere i Glass og Fasadeforeningen. Gjennom sitt arbeid og Glass og Fasadeforeningens varslingstjeneste kan de vise noen eksempler de mener bør få innkjøpere til å våkne:

Et boligsameie har fått rekkverk montert opp til fjerde etasje. Rekkverkshøyden er tilpasset etasjenivå og beskrivelsene i TEK10. Rekkverkshøyden i 3. og 4. etasje er 120 centimeter, men glassene (fyllelementet) er kun 85 centimeter høye over dekket. Dermed blir det en fri åpning mellom glass og håndløper på 37 centimeter.

– Det er store muligheter for klatring på et slikt rekkverk. Uansett høyde, vil klatring kunne medføre stor fare.

Kan avstanden mellom glass og håndløper her utgjøre en risiko? Ja, mener Glass og Fasadeforeningen.

Utformingen av kjøpsentere inkluderer bruk av glassrekkverk. Et eksempel både Graff og Nilssen trekker frem viser både underdimensjonert glass med dårlig stivhet, glass uten glassforbindere, rekkverkslengder som ikke har parallelle glass, ujevne overkanter og rekkverk med håndløpere som ikke tilfredsstiller krav til universell utforming.

– Hvis glassene er underdimensjonerte, vil de lett kunne trekkes fra hverandre slik at man kan få en finger i klemme. Derfor må slike glass ha glassforbindere, eller sikres på annen måte slik at glassene ikke kan trekkes fra hverandre slik bildet viser.

Er det brukt tynne glass uten glassforbindere kan glassene trekkes fra hverandre og klemfare oppstår.

Med glassforbindere får man parallelle glassfelt.

Dårlig eller feil måltaking, bestilling, montering, gir et dårlig resultat. Glassene må flukte i overkant både av estetiske grunner og med tanke på hender eller klær og gjenstander som kan hekte seg fast i de skarpe kantene.

Eksempel på rekkverkk, bolteinnfestet i dekkeforkant, med underdimensjonerte bolter og glass.

– Konstruktive rekkverksglass krever riktig prosjektering og dimensjonering slik at de ikke får for stor utbøying. Når boltene, som er benyttet til innfesting, i tillegg er underdimensjonerte og med for liten diameter, er faren for brudd i glassene urovekkende stor. Det er klare krav til diameter og utførelse på boltene, samt til tykkelse og hardhet på foringer og pakninger. Glass på kjøpesenter skal i tillegg til vanlig påkjenning, tåle ekstrem belastning ved for eksempel en rømningssituasjon ved brann, eller store sammenstimlinger av publikum av andre årsaker.