Røyken fra lyngbrannen på Holandsli på Ottersøy i Nærøy kommune kunne ses på lang avstand. Foto: Per-Helge Berg / NTB scanpix

Sliter med å få kontroll på lyngbrann i Nord-Trøndelag

Tre brannhelikoptre og nærmere 100 personer arbeider med å slukke lyngbrannene i Nærøy i Nord-Trøndelag utover mandag kveld. Fortsatt har de ikke kontroll.

I tillegg til brannmannskapene deltar også folk fra Sivilforsvaret i det omfattende slukningsarbeidet, opplyser Morten Brøndbo ved Nord-Trøndelag 110-sentral til NTB ved 20-tiden.

–Det er veldig tørt i området, og vi må drive mye etterslukking på områder som allerede er slukket. Vi har ingen anelse om hvor lang tid dette arbeidet vil ta, sier han.

Etter planen skal bemanningen opprettholdes utover kvelden. Flere av dem som har arbeidet med slukking siden klokken 10 mandag formiddag, må imidlertid rulleres ut etter hvert.

Slik forholdene er nå, er det ikke fare for bebyggelsen i området. Dermed er heller ingen evakuert. Situasjonen kan imidlertid bli annerledes dersom vind eller andre faktorer utenfor brannvesenets kontroll skulle endre seg.

Tjukk røyk fra store områder

Tidlig mandag fryktet politiet at brannen skulle spre seg vestover i retning av tettstedet Ottersøy. De vurderte å evakuere seks boliger, men ingen befant seg i bygningene.

Ved 16.30 tiden slo Nærøy kommune fast at heller ikke andre hus i området måtte evakueres. De skriver imidlertid på sine nettsider at de opprettholder beredskap dersom evakuering kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Området er fortsatt preget av store mengder tykk hvit røyk og synlige flammer. Det er fortsatt et stort areal som brenner.

– Den største brannen er et par kilometer i størrelse, sa operasjonsleder Lars Letnes hos politiet i Nord-Trøndelag til NTB ved 16.30-tiden.

Svært tørr vegetasjon

Det bratte kystlandskapet er dekket av lyng, krattskog og tørr vegetasjon etter mange dager uten nedbør, noe som gjorde at flammene spredde seg raskt etter at brannen brøt ut ved Holandsli mandag morgen.

Ifølge NRK har bakkemannskapene i tillegg slitt med å bevege seg i det kuperte terrenget.

– Vi har mye folk, men det er vanskelig å få dem innover. Vi har fått inn brannpumper med helikopteret, for vi greide ikke å komme fram med sekshjulingen en gang. Det er et utfordrende terreng, sa fagleder i Vikna brannvesen, Anton Bævre, til kanalen.

Brannvesenet advarer generelt mot bruk av åpen ild i hele Trøndelag fordi det er så tørt. Regn ventes ifølge meteorologene ikke før nærmere 20-tiden tirsdag kveld.