Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / Scanpix

Inviterer til møte om NOx-reduksjon i Oslo og Bergen

Asak Miljøstein, i samarbeid med Bellona og OREEC, inviterer til møter rundt tiltak som skal bidra til en NOx-reduksjon i de store byene.

Asak Miljøstein og Bellona har undertegnet en samarbeidsavtale om å bidra til reduksjon av NOx i norske byer. Samarbeidet skal fokusere på NOx miljø- og helseskadelige effekt og skissere muligheter for hvordan man kan bidra til å kunne løse dette samfunnsproblemet.

- NOx er et økende helseproblem, ikke bare et miljøproblem. Meteorologisk institutts modellering av Bergen sentrum for to år siden viste at halvparten av Bergens befolkning lever i et meget helsefarlig område. Flere norske byer sliter med det samme, og det koster oss dyrt å ikke ta tak i problemet, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

Asak Miljøstein og deres danske samarbeidspartner Photocats arbeider med å utvikle belegningsstein med NOx-reduserende egenskaper, heter det i en pressemelding.

Teknologien bak er basert på naturens egen metode, fotokatalyse. Virkestoffet er titandioksid, et naturlig stoff som fungerer som en katalysator og bryter ned NOx i luften ved hjelp av UV-lys. Stoffet tilføres en transparent væske som påføres betongoverflaten, og som trekker ned og binder seg til betongen. Steinen kan brukes på fortau, torg og parkeringsarealer, og gir en aktiv NOx-nedbrytende overflate.

- Vi har kontinuerlig fokus på utvikling av nye produkter og løsninger som kan bidra til et bedre miljø. Vi har allerede permeable dekker, som hinder oversvømmelser ved styrtregn, og tette dekker som hindrer forurensning av grunnvann. Belegningsstein med NOx-reduserende egenskaper føyer seg inn i rekken av våre grønne produkter, sier administrerende direktør Jørn-Andre Hammer, i Asak Miljøstein.

Dette skal de snakke mer om på to åpne møter i Oslo 7. mars og i Bergen 9. mars.