Fredrik Barth, fagansvarlig for byutvikling i Asplan Viak. Foto: Chris Aadland / Asplan Viak

Asplan Viak: Bergensbaneregionen tar form

Asplan Viak presenterer muligheter for stasjonsbyene Vaksdal og Stanghelle langs de nye Bergensbanene.

Etter den planlagte utviklingen av vei og bane mellom Bergen og Voss vil Vaksdal ligge 15 minutter unna, og Stanghelle vil ligge 20 minutter unna Bergen sentrum, skriver Asplan Viak i en pressemelding.

– Det tilsvarer Slettebakken og Paradis bybanestopp, uttaler Fredrik Barth, fagansvarlig for byutvikling i Asplan Viak.

Vaksdal kommune legger nå til rette for mange hundre nye boenheter rett ved de nye stasjonene på Bergensbanen.

– I 2015 - 2016 utarbeidet Asplan Viak, Voss og Vaksdal kommuner visjonen «Bergensbaneregionen 2040», som viste potensialet for 31.500 nye innbyggere langs jernbanen i Vaksdal og Voss, sier Barth.

I desember 2015 ble det klart at regjeringen går inn for Jernbaneverket, Statens Vegvesen og kommunenes ønskede alternativ for ny jernbane og vei mellom Bergen og Voss, alternativ K5. Samtidig ble det klart at Bergensregionen må tenkes på nytt.

Her viser mulighetsstudiet løsninger for de nye stasjonsområdene i Stanghelle og i Vaksdal.

– Asplan Viak har jobbet med å optimalisere bo- og boligkvalitet, og viser hvordan fokus på det gode liv, bærekraftighet i alle ledd og tanker om den moderne fem minutters byen kan utarbeides til en ny landsbyurbanisme til småsteder langs et jernbanenett. Vestlandet har nå skapt en annerledes og lokalt tilpasset intercitydrøm, en intervillage-visjon mellom Bergen og Voss, sier Barth.