Bak det nedlagte dagbruddet på Ulveryggen i Kvalsund er Norges største kobberforekomst kartlagt. Øystein Rushfeldt er gründer og primus motor for det som om to år kan bli Norges største kobbergruve gjennom tidene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Grønt lys for gruvedrift i Finnmark tross protester

Tross protester fra Sametinget og flere miljøorganisasjoner har Klima- og miljødepartementet vedtatt å gi grønt lys for gruvedrift i Finnmark.

Etter at Miljødirektoratet i 2014 ga tillatelse til gruvedriften ble vedtaket klaget inn til Klima- og miljødepartementet. Nå har departementet vedtatt å opprettholde direktoratets vedtak om å gi tillatelse etter forurensningsloven til kobbergruvedrift i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune og deponering av avgangsmasser i Repparfjorden.

– Miljømessig forsvarlig

– Miljøvirkningene av gruvevirksomheten er grundig utredet. Det stilles svært strenge vilkår og det er miljømessig forsvarlig å gi tillatelse, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i en pressemelding.

Både Sametinget, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Norske Lakseelver klaget på Miljødirektoratets vedtak fordi de mente det manglet kunnskap om miljøvirkningene, og at tillatelse derfor ikke kunne gis. Sametinget pekte spesielt på de ulempene tiltaket vil ha for samisk kultur, reindrift, sjøsamisk fiske og bruk og samfunnsliv.

Klima- og miljødepartementet mener likevel at klagene ikke gir grunnlag for å endre de tidligere vurderingene. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre.

Skaper arbeidsplasser

– Regjeringen vil legge til rette for vekst i mineralnæringen. Den planlagte gruvevirksomheten i Nussir og Ulveryggen er et av de største mineralprosjektene i Norge og vil gi nye arbeidsplasser og positive ringvirkninger i kommunen og regionen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Han peker på at gruvedriften i Kvalsund vil kunne skape om lag 150 arbeidsplasser i Finnmark.

Kobberforekomsten på Ulveryggen er Norges største forekomst og gruva kan bli Norges største kobbergruve noensinne.