Rolf Bekkhus og Lasse Jaksland i Oslos Plan- og bygningsetat.

Her får du vite "alt" om Oslos undergrunn

Oslo kommunes undergrunnsarkiv er fylt opp med rapporter fra geotekniske boringer i Oslo fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

I undergrunnsarkivet hos Plan- og bygningsetaten finner du innsamlede grunnundersøkelser utført av Oslo kommune og private firmaer.

– Arkivet inneholder informasjon om hvor langt det er fra grunnen vi står på og til fjell, og hva slags løsmasser som finnes mellom, for eksempel om det er grus, leire eller sand, sier avdelingsdirektør Rolf Bekkhus i Avdeling for geodata i Plan- og bygningsetaten i en melding til Byggeindustrien.

Digtale og fysiske rapporter

Arkivet består av både fysiske og digitale rapporter fra geotekniske boringer gjennomført fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

– Det fysiske arkivet inneholder ca. 9.000 rapporter, mens det digitale arkivet består av over 200.000 boringer av forskjellige typer. Cirka 12.000 av disse er prøveboringer med detaljert informasjon om egenskapene til løsmassene. Vi har cirka 9.000 digitale rapporter som PDF-dokumenter, forteller Rolf Bekkhus.
Kartskisse
Når du bestiller informasjon fra undergrunnsarkivet, får du en kartskisse som inneholder bore- og prøvepunkter i tillegg til bakgrunnskartet.

– Kartskissen kan være for et stort område eller så lite som en eiendom. Hva du får av stadfestede bore- og prøvepunkter med egenskapsdata, er avhengig av hvem som eier rettighetene, , forteller enhetsleder Lasse Jaksland.

– Sammen med grunnboringskartet får du også tegnforklaringer, noe som kan være lurt å lese hvis du ikke er vant til å tolke slike kart fra før, sier Jaksland.