Vannet i Oslofjorden er så dårlig at kommunene rundt fjorden advarer folk mot å ta seg en dukkert. Det har aldri skjedd tidligere. Det er ekstremnedbøren i regionen i helgen som har ført til den dårlige vannkvaliteten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Folk advares mot å bade i forurenset Oslofjord

Vannet i Oslofjorden er nå så dårlig at kommunene rundt fjorden advarer folk mot å ta seg en dukkert. Det har aldri skjedd tidligere.

Ekstremnedbøren i regionen i helgen har ført til så dårlig vannkvalitet at kommuneoverlegene i Bærum og Asker advarer folk mot å bade, skriver Budstikka.

Vannet kan inneholde så store mengder med tarmbakterier at du kan bli syk. Bakteriene kan være sykdomsfremkallende hvis vannet svelges eller kommer i kontakt med sår. Det gjelder spesielt små barn som har en tendens til å få i seg mer badevann enn voksne.

– Vi har aldri gått ut med en slik advarsel for hele kommunen tidligere. I samråd med kommuneoverlegen og avdelingen for vann og kloakk er vi kommet fram til at vi advarer folk mot å bade på alle badestrendene ute i fjorden, sier Lisbeth Sloth ved Folkehelsekontoret i Bærum.

Noe av årsaken til advarselen er at flere overløp har pumpet kloakk ut i fjorden. Avløpsvann fra mer enn 600.000 innbyggere i Oslo, Bærum og Asker blir transportert via VEAS-tunnelen til renseanlegget på Bjerkås i Asker. Når kapasiteten sprenges, sendes avløpsvannet rett ut i fjorden på Lysaker.