Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

NHO-bedrifter trenger flere ingeniører

Unge må ikke la seg skremme av nedgangstidene og velge bort ingeniørfag, ifølge NHO. Til og med i oljebransjen ser de behov for flere ingeniører i framtiden.

– Den nasjonale etterspørselen etter ingeniører er fortsatt veldig stor, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til NTB.

Organisasjonen legger onsdag fram sitt kompetansebarometer, der medlemsbedriftene forteller om behovet de har for kompetanse i dag og i et femårsperspektiv.

Halvparten av medlemsbedriftene opplyser at de har udekkede kompetansebehov, og for 40 prosent av dem får denne mangelen alvorlige konsekvenser, forteller Skogen Lund. Det er håndverkere som NHO-bedriftene ser størst behov for, fulgt av ingeniører og teknologer.

Fire av ti medlemsbedrifter sier at de i noen grad eller i stor grad har behov for ingeniører og teknologer. Størst etterspørsel er det etter elektroingeniører, byggingeniører og maskiningeniører.

Ujevnt fordelt

– Det er viktig å få fram at selv om det skrives om økt arbeidsledighet, så har vi fortsatt udekkede kompetansebehov i arbeidslivet, sier hun, men påpeker at det er regionale forskjeller.

Sør- og Vestlandet opplever oppsigelser og mangel på jobber, men i innlandet og i nord er det vekst i sysselsettingen.

Dette viser også ledighetsstatistikken Nav la fram i januar. I løpet av det siste året har arbeidsløsheten økt mye i alle kystfylkene fra Aust-Agder til Møre og Romsdal. I Rogaland var økningen på hele 79 prosent. I Østfold, Hedmark, Oppland, Nord-Trøndelag og Nordland har ledigheten falt det siste året.

Utfordringen er å ha rett kompetanse tilgjengelig på rett sted til rett tid, ifølge Skogen Lund.

– Vi trenger nok en større mobilitet i arbeidsmarkedet.

Olje-opptur?

Hele 80 prosent av medlemsbedriftene i Norsk olje og gass ser behov for flere med ingeniørfaglig kompetanse når de ser fem år fram i tid.

– Det kan være en refleksjon av at de tror bransjen vil komme tilbake, sier NHO-direktøren.

Hun oppfordrer unge som skal velge karrierevei til å heve blikket fra her og nå.

– Det har alltid vært strømninger og skifter i arbeidsmarkedet, også uavhengig av konjunkturer. Men valg av utdanning er en beslutning du tar i et langt perspektiv, sier Skogen Lund.

Hun minner om 2002, da det var stopp i IT-bransjen etter at den såkalte dotcom-boblen sprakk.

– Det ble ikke akkurat slutt på behovet for dataingeniører, sier hun.

Fortsatt god lønn

Selv om ikke oljebransjens egne spådommer skulle slå til, mener hun det vil være nok av jobber i andre sektorer til dem som velger å satse på ingeniørfag og teknologi. Og selv om NHO-sjefen spår moderate lønnsoppgjør framover, tror hun de som velger denne veien kan se nokså lyst på sin økonomiske fremtid.

– Jeg tror ingeniører vil være etterspurt arbeidskraft, og det vil også lønnsnivået reflektere, sier hun.

Skogen Lund påpeker for øvrig at nettopp ingeniører og teknologer i stor grad kan være med å forme hva Norge skal satse på framover, og dermed også hvordan arbeidsmarkedet vil se ut.