Byggevareindustrien mener Myresjöhus-dom ville vært den samme i Norge

Den svenske boligbyggeren Myresjöhus er dømt til å betale 32 villaeiere etter å ha bygget med en godkjent, men mangelfull fasadeløsning på 90-tallet. Byggevareindustriens Forening mener ikke det burde ha gått annerledes om rettstvisten stod i Norge.

Det skriver Byggevareindustriens Forening i en melding til Byggeindustrien fredag.

I en fersk dom fra Sverige holdes entreprenør Myresjöhus ansvarlig for å ha brukt en veggkonstruksjonsmetode som senere viste seg å medføre problemer med mugg, råte og lukt. Pussfasaden som Myresjöhus benyttet på 32 villaer i Elandsdal i Sverige på 1990-tallet, var godkjent av det svenske motstykket til SINTEF Byggforsk, Statens provningsanstalt (den gang Sveriges Tekniske Forskningsinstitut).

I dommen heter det at det ikke finnes noe som taler for at Myresjöhus visste om risikoen knyttet til konstruksjonen. Likevel er det et sentralt poeng i dommen at boligprodusenten burde ha satt i gang hensiktsmessige tiltak for selv å forvisse seg om fasadekonstruksjonens holdbarhet før man satte i gang byggingen av boligene. Det fastslås at teknisk godkjennelse i seg selv ikke er nok til ukritisk å oppføre så mange boliger uten av byggemetoden etterprøves i større grad det Myresjöhus skal ha gjort.

Byggevareindustrien har nå utarbeidet en juridisk kommentar til dommen, sett opp mot norske forhold, skriver foreningen.

Konklusjon her er at det ikke er grunn til å tro at utfallet av en slik eventuell tvist ville medført et annet resultat basert på norske rettsregler og norsk standardavtale for kjøp av ny bolig som reguleres av bustadoppføringslova, skriver Byggevareindustrien.

I avtaler som NS 8405, vil ansvaret kunne avtales, men rammeverket har en hovedregel om at dersom entreprenøren er prosjekteringsansvarlig, faller ansvaret på entreprenør.

Selv om produkter og løsninger er testet, er ikke det ensbetydende med at de er egnet for den funksjon de skal ha i det enkelte tiltaket, slår foreningen fast i meldingen sin.

Myresjöhus er gjennom BWG Homes eid av OBOS.