Vidar Helgesen (H) er ikke enig i at det er store spenninger internt i den sittende regjering, og at han som klimaminister får en hard jobb med å selge inn budskapet om grønn omstilling til andre departementer. – Jeg mener andre regjeringer har hatt større spenninger, sier han. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Helgesen: – Vi må legge til rette for klimasmarte valg

Norges nye klimaminister Vidar Helgesen (H) har ikke sans for nyttårsforsetter, men han har en klar visjon for 2016: Framtidens konkurransekraft er grønn!

– Mange frykter at det grønne skiftet vil bety oppofrelser og en vanskeligere hverdag. Jeg tror heller på mulighetene i ny teknologi, sier han.

Helgesen mener utvikling av ny teknologi er en forutsetning for at nordmenn skal beholde vår høye velferd.

– Vi må få folk til å skjønne risikoen dersom vi ikke omstiller oss i tide, sier han, og presiserer at en økonomi med flere bein å stå på sikrer både arbeidsplasser og konkurranseevne.

Grønt skatteskift

Han understreker at bruken av økonomiske virkemidler gjennom grønn skatteomlegging blir viktig for å nå utslippsmålene, og poengterer at de fire samarbeidspartiene er enige om et betydelig grønt skatteskift.

Den ferske klimaministeren sier det er for tidlig å si hva det konkret vil innebære for de enkelte næringer, deriblant olje og gass. Men han legger vekt på at regjeringen skal stimulere næringsliv, forskning, innovasjon og utdanning.

Markedskrefter

– Det er viktige klimatiltak, mener Helgesen som ikke akkurat skjuler sin tro på markedskreftene.

– Vi ser at markedene og investorene flytter penger inn i fornybar energi Forskning og innovasjon går i grønn retning, understreker Helgesen, som nettopp har overtatt stolen etter Tine Sundtoft (H). Fram til Paris-suksessen fikk Sundtoft mye pepper fra norske miljøorganisasjoner for ikke å gjøre nok på hjemmebane.

I sin tidligere post som statsråd ved statsministerens kontor og europaminister scoret ikke Helgesen høyt på avisenes terningkast. Dagbladet ga ham en toer tidligere i høst, blant annet som følge av lite synlighet i debatter.

På spørsmål om hvor viktig det er å være en synlig klima- og miljøminister, svarer han:

– Synlighet er viktig når det bidrar til å få jobben gjort. Og denne jobben kommer til å medføre mer synlighet, jeg ønsker å bidra til en opplyst debatt.

Tydelig beskjed

Helgesen mener at klimaavtalen fra Paris har gitt en tydelig beskjed til regjeringer, næringsliv og folk flest. Han har tro på at verdens regjeringer vil følge opp Parisavtalen, ikke minst fordi mange land nå opplever klimaendringene som høyst reelle.

– Forurensning er også blitt en politisk belastning mange steder, sier han.

Fortsatt olje

Hva da med norsk oljenæring, fortsatt produksjon og ny konsesjonsrunde? Mange mener at alle bremsene må på for at Norge skal klare å oppfylle våre forpliktelser.

– Det ikke er snakk om å sette en stopper for norsk olje og gassvirksomhet med det første. Inntil vi har 100 prosent fornybar energi i verden, vil fossile energikilder spille en rolle, og av de fossile er gass den reneste. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for at vi har store gassreserver å tilby, mener Helgesen.

På spørsmål om hvordan vi skal oppfylle våre forpliktelser, sier han at Norge nå skal starte diskusjonene med EU om det, men uten å være mer konkret enn at vi skal tilpasse oss Parisavtalen.

Og på en skala fra en til ti- hvor klimabevisst er Helgesen i hverdagen?

– Godt hjulpet av kona mi vil jeg si 8, svarer han, hvis jeg kan trekke fra alle flyreisene i embeds medfør.

Han har god samvittighet når det gjelder både kildesortering og inntak av rødt kjøtt. Elbil er bestilt og diselbilen på vei ut.

– Den el-bilbestillingen kom altså før jeg fikk spørsmål om denne ministerposten, bedyrer han.