Naturen viser krefter

Naturen viste sine krefter denne helgen. Et stort snøskred ga fatale følger på Svalbard, og flom truer bebyggelse og infrastruktur på deler av Vestlandet.

Når de riktige forholdene setter inn blir vi vitne til naturens enorme krefter. Det fikk hele Svalbardsamfunnet føle på kroppen da et enormt snøskred raste ned i deler av bebyggelsen i Longyearbyen. Hendelsen endte med det mest tragiske utfallet – to personer mistet livet i skredet. I tillegg førte skredet til store materielle skader på deler av bebyggelsen og flere personer er evakuert fra sine hjem – foreløpig uvisst for hvor lenge.

Det var et kraftig uvær i området da snømassene raste ned. Denne hendelsen går selvsagt kraftig inn på hele det lille lokalsamfunnet der menneskene står hverandre meget nær. Men dette er også en hendelse som går inn på hele det norske samfunnet. Skredet viste også den enorme innsatsen lokalbefolkningen la med når den tragiske hendelsen var et faktum. Mange i nærområdet gjorde en stor innsats for å begrense skadene.

På en helt annen måte viste naturen også krefter på deler av Vestlandet søndag. Flere vassdrag i Hordaland gikk over sine bredder – blant dem Vosso på Voss. Dette området var i fjor kraftig rammet av flommens herjinger, noe som påførte kommunen mange materielle skader. Et stor innsats er gjort for å bygge opp og reparere det siste året – nå står mye i fare for å bli tatt i en ny flom på de samme stedene. Blant dem som er rammet er Fleischers Hotel. De har flere motellrom nede ved Vangsvatnet. Disse er helt nyoppusset etter forrige flom, men nå er de evakuert på ny. Hvor store skader man nå får på bygningene gjenstår å se. Det var også flere andre bygninger som ble rammet i flommen i fjor som igjen kan bli skadelidende - blant annet det nye kulturhuset i bygden. Søndag kveld var også E16 stengt på grunn av de store vannmengdene. Vannmengdene vil kunne påføre infrastrukturen nye skader.

Det er ikke bare på Voss man nå på ny er utsatt – også andre deler av indre Hordaland kan bli rammet.

Kombinasjonen med høy snøsmelting, store mengder nedbør og usedvanlige høye temperaturer får skylden for flommen – og er nok en påminnelse om en værtype vi med stor sannsynlighet vil se mye mer til i årene fremover. Da gjelder det å forberede seg. Med så hyppe ekstremtilfeller vil det nok ikke gå lang tid før forsikringsselskapene strammer inn på kravene – og da vil det først og fremst kunne bli rettet mot landets kommuner – så det er bare å forberede seg.