Store vannmengder på Vestlandet

Brannvesenet og Sivilforsvaret har hendene fulle med oppdrag etter det voldsomme regnværet på Vestlandet natt til fredag.

Bergen ble hardest rammet av uværet. Der kom det 85,2 millimeter nedbør torsdag kveld og natt til fredag, ifølge Meteorologisk institutt. Fredag kan det komme ytterligere 33 millimeter, ifølge Yr.

– Vi har hatt masse å gjøre. Elver og kummer har flommet over, og store vannmengder har truet med å trenge inn i hus, sier vaktkommandør hos brannvesenet i Hordaland, Arne Rikstad til NRK.

Vann i kjelleren

Fredag morgen ble Sivilforsvaret tilkalt for å bistå brannvesenet i garasjen under kjøpesenteret Arken, der det var 10-15 centimeter vann, ifølge Bergens Tidende.

Flere steder i Bergen måtte brannvesenet pumpe vann ut av boliger der vannet fosset inn da uværet sto på som verst.

– Det har vært store vannmengder, og det har vært elver overalt. Folk har jobbet godt, men tette sluk har vært en stor årsak til at vann har trengt seg inn i hus, sier Rikstad.

Jordras

Uværet stengte også flere veier på Vestlandet. I Møre og Romsdal gikk det jordras på E39 mellom Ørsta og Vartdal og på fylkesvei 40 mellom Lauvstad og Folkestad. I Hordaland var fylkesvei 188 stengt på grunn av flom i Indre Sædalen.

I Sogn og Fjordane ba politiet folk om å la være på kjøre i kommunene Askvoll og Fjaler på grunn av mye vann i veiene natt til fredag.