– Det er viktig at kommunen kommer i gang med planlegging og bygging av overgangsboliger slik at situasjonen ikke blir akutt når opphold er avklart og flyktningene skal bosettes, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Må årlig bygges 5.500 flyktningeboliger

Kommunene må årlig stille opp med 5.500 overgangsboliger for bosetting av flyktninger de to neste årene. Fra 2017 kan antallet trappes ned til 3.600, 2.400,1.200 og 500 frem mot 2021.

Det er Boligprodusentene sammen med sin samarbeidspartner Prognosesenteret som har gjort disse beregningene. Tallene er basert på regjeringens prognoser med 33.000 asylsøkere i 2015 og 2016 med nedtrapping til 25.000, 15.000 og 12.000 frem mot 2020. Myndighetene regner videre med at om lag 80 prosent av asylsøkerne får innvilget opphold, at 70 prosent er enslige, 10 prosent er par og 20 prosent er barn.

Over i overgangsboliger

– Så langt har det vært mest oppmerksomhet rettet mot å skaffe flyktningene tak over hodet gjennom akuttmottak som høyfjellshotell og brakkerigger. Vi er opptatt av at disse menneskene ikke skal bo på denne måten for lenge. De må ut av akuttmottakene og over i overgangsboliger når de har fått innvilget opphold og skal utplasseres i kommunene, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Han opplyser at overgangsboliger kan være både eksisterende og nye boliger man bor i fra ett til fem år før det så blir snakk om permanente boliger som anskaffes i det ordinære boligmarkedet.

Haster

– Det er viktig at kommunen kommer i gang med planlegging og bygging av overgangsboliger så fort som mulig slik at situasjonen ikke blir akutt når opphold er avklart og flyktningene skal bosettes, fremholder Jæger som også påpeker at flyktninger som skal bli værende her i landet, må ut av akuttmottakene for å gi plass til nye.

Hordaland topper

Basert på tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har Boligprodusentene også fått gjort beregninger for overgangsboliger helt ned på kommune- og fylkesnivå. Her fremgår det at Hordaland fylke topper med et årlig behov de to første årene på 300 overgangsboliger. Deretter følger Nordland og Oslo med henholdsvis 270 og 200 boligenheter.