Brann ved asylmottaket på Tuv natt til onsdag. 162 personer er evakuerte, og ingen er skadd. Foto: Hallingdølen Line Sandvik / NTB scanpix

Storbrann ved asylmottak i Hemsedal – uviss årsak

162 beboere ble evakuert etter at det brøt ut brann på Hemsedal statlige mottak. Kjøkken- og administrasjonsdelen er helt nedbrent.

Den første meldingen om brannen kom klokka 1.45, etter at en brannalarm var utløst ved asylmottaket.

Da brannvesenet kom til stedet, var kjøkken- og administrasjonsdelen ved mottaket fullstendig overtent. Det ble besluttet å gjøre en kontrollert nedbrenning.

Evakuert

– Alle 162 de beboerne ble evakuert. De er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal, sier operasjonsleder Jarle Hopperstad i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB. Det er ikke meldt om noen skadde.

Politiet har snakket med flere vitner på stedet, men ber andre som kan ha sett noe, om å ta kontakt.

– Så langt vet vi ingenting om hva som er årsaken til brannen, sier Hopperstad.

Mellom 25 og 30 brannfolk deltok i slokkingen, forteller vaktleder Glenn Espen Kustner ved Vestviken 110-sentral til NTB.

– De har klart å redde hoveddelen, opplyser vaktlederen.

Etterslokking

Onsdag morgen hadde brannvesenet fortsatt mannskaper på stedet for å drive med etterslokking.

Delen av bygningen der det brant, er atskilt fra beboerdelen på mottaket med en brannskillevegg, og brannvesenet satte inn store ressurser for å hindre at brannen skulle spre seg.

En av beboerne, Ibrahim Alkhatib, forteller til Hallingdølen at han var blant flere som satt og drakk te da brannalarmen gikk.

– Det er ikke så uvanlig, men da oppdaget vi at det kom røyklukt fra den gamle delen av bygningen, i biljardrommet. Da vi sjekket, var det full brann der, sier Alkhatib.

Vekter Ove Carlsson var den første som kom til stedet. Han forteller om kaotiske tilstander.

– Litt av problemet var at mange ville inn igjen i bygningen fordi de var redde for å miste ID-papirer og personlige eiendeler, sier han til Hallingdølen.

Mulig tap

Daglig leder ved Hemsedal statlige asylmottak, Gry Herland, opplyser overfor NTB at ID-papirene befant seg i den nedbrente administrasjonsbygningen, men at alle viktige dokumenter skal være oppbevart i brannskap.

Derfor vil de ikke kunne fastslå om ID-papirene er tapt i brannen før de får tilgang til administrasjonsbygningen, som fortsatt etterforskes av politiet.

– Selv om papirene har gått tapt vil de løse seg for beboerne, sier Herland.

Hun opplyser om at asylmottaket vil kunne drives videre når beboerne kan returnere til boligbygget.

– Det finnes alternative løsninger for administrasjonsdelen, nå må vi først få et overblikk over situasjonen, det viktigste er at alle beboerne har det bra, konkluderer Herland.

Flere branner i Sverige

De siste ukene har det vært 26 branner på asylmottak og planlagte asylmottak i Sverige, og flere av disse har vært påtent. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at de frykter at det samme kan skje i Norge.

– I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger, heter det i den siste trusselvurderingen fra PST.

Senest mandag brant et lagerlokale i Värmland i Sverige som var under vurdering til å bygges om til asylmottak, ned til grunnen.