Kranbåt forliste fordi føreren sovnet

Da en arbeidsbåt gikk på grunn og senere sank utenfor Finnøy i Rogaland i fjor sommer, skyldtes det at båtføreren sovnet, konkluderer Havarikommisjonen.

Arbeidsbåten Nora Victoria grunnstøtte og sank ved nordspissen av Finnøy 30. juni 2014. Statens havarikommisjon for transport har nå kommet med sin rapport om ulykken.

– Båtføreren har opplyst at han ikke var ved bevissthet under den siste delen av seilasen, og at han først kom til bevissthet i det fartøyet gikk på grunn, heter det i rapporten.

Båten grunnstøtte sydvest for Høna fyr. Båtføreren foretok da en begrenset skadesjekk før han klarte å få båten av grunna og kjørte videre.

Etter kort tid oppdaget han at fartøyet tok inn vann. Båtføreren forlot båten klokka 22.45, og båten sank i løpet av to minutter.

Båten hadde ikke brovaktalarm, som kan bidra til å forhindre ulykker som følge av søvnighet. En slik alarm kreves bare for større skip. Havarikommisjonen anbefaler Sjøfartsdirektoratet å vurdere et slikt krav også for mindre lasteskip.