Økokrim gransker Volkswagen i Norge

Økokrim har åpnet undersøkelsessak for å finne ut av om Volkswagen har brutt loven i Norge i forbindelse med utslippsjukset.

– Opprullingen av Volkswagen-bedrageriet til nå har vist at dette kan være en svært alvorlig sak. Av den grunn vil vi undersøke om det har skjedd noe straffbart i Norge, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender til NTB.

Økokrim skal undersøke saken i samarbeid med tollmyndighetene og Statens vegvesen.

11 millioner motorer

– Økokrims oppgave er å undersøke alvorlig økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Dersom disse undersøkelsene viser at jukset også har skjedd i Norge, så må vi vurdere hva som er straffbart og eventuelt hvem som har ansvaret, forklarer Bender.

Volkswagen har innrømmet å ha installert en programvare i 11 millioner motorer som gjør at bilene viser for lave utslippsverdier i testsituasjoner. Selskapet har ikke sagt om norske biler er omfattet av jukset.

USA vil gi kjempebot

– Vi står i en situasjon der en av verdens største bilprodusenter har erkjent å bevisst ha laget en programvare som skal lure en test. Bakgrunnen for vår undersøkelse er de siste dagers opprulling av saken i USA og Europa, sier førstestatsadvokaten.

Miljømyndighetene i USA har allerede varslet en bot på opptil 150 milliarder kroner for jukset. Boten er større enn bilselskapets samlede driftsoverskudd i fjor.

Volkswagens toppsjef Martin Winterkom måtte onsdag pakke sine saker som følge av skandalen. Ifølge tyske medier blir han neppe den siste VW-toppen som må gå på grunn av jukset.