Vannføringen i Numedalslågen nådde sitt høyeste nivå onsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fortsatt flomfare på høyeste nivå

Først sank vannstanden i Numedalslågen, før flomfaren igjen ble oppgradert til høyeste nivå på grunn av ekstremværet Petra. Det samme gjelder Telemarksvassdraget.

Onsdag ettermiddag hevet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) flomfaren til rødt nivå for torsdag.

– Denne oppjusteringen gjelder Numedalslågen og Telemarksvassdraget, sier vakthavende hydrolog Knut Olav Åmot til NTB.

– Tilsiget vil avta torsdag, for det er meldt noe bedre vær. Dette vil dra noe nordover, uten at vi får slike tilstander i Midt-Norge, fortsetter han.

Rødt nivå

Direktoratet varslet tirsdag kveld at farenivået var hevet til fire – rødt nivå – for Numedalslågen, som renner fra Hardangervidda og munner ut i Larvik. Det skjedde kort tid etter at Meteorologisk institutt varslet om at ekstremværet Petra kom til å ramme Sør- og Østlandet.

Både Larvik og Lardal kommune i Vestfold, i tillegg til Kongsberg i Buskerud var omfattet av NVEs varsel, som onsdag formiddag ble senket til nivå tre – oransje nivå – før det igjen ble hevet.

For begge Agder-fylkene, Oppland, Oslo, Akershus og Østfold er flomfaren torsdag på oransje nivå. I Agder, Vestfold og Buskerud vil det ligge der også fredag, mens det de andre stedene vil gå ned til gult nivå.

Petra

Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene har sendt ut ekstremværvarsel.

– Det er kjempevått. Få av landets vassdrag tåler mye mer nedbør før det kan føre til flomlignende tilstander. Det er en vurdering av det mulige skadeomfanget som ligger til grunn, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til NTB.

Meteorologisk institutt sendte onsdag kveld ut et oppdatert varsel, og den sammenhengende nedbøren begynte da å nærme seg norske kystområder.

– Hovedlavtrykket ligger fortsatt i Den engelske kanal, det vil bevege seg nordover i Nordsjøen de neste timene. I morgentimene torsdag vil det ligge med senter utenfor sørlige deler av Rogaland. Det tilhørende nedbørområdet vil nå kysten av Agder-fylkene noen timer etter midnatt, og fortsette nordover. Etter at frontnedbøren har passert kan det lokalt bli kraftige byger i bakkant, særlig i Agder, heter det i varselet.

50-70 millimeter

Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud ventes å få 50-70 millimeter nedbør på 24 timer. Vest i Buskerud og nord i Telemark kan det komme noe mindre.

– Nedbørmengden som ventes torsdag, er isolert ikke stor nok til å utstede varsel om ekstreme værforhold. Men sett i sammenheng med den nedbøren som de siste tre døgn har falt i de aktuelle fylkene, anses skadepotensialet stort nok til at varsel om ekstreme værforhold opprettholdes, skriver Meteorologisk institutt.

Det sendes også ut OBS-varsel om nedbør i Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland og Oslo.

Evakuert

Tirsdag kveld ble 15 husstander og campinggjester i boligområdet Buøy på Dalen i Tokke kommune i Telemark evakuert på grunn av at brua til Buøy var truet av vannmassene. Onsdag fikk innbyggerne igjen tilgang til husene, før området ble evakuert på nytt på kvelden.

I Flesberg kommune i Buskerud ble elevene ved Flesberg skole sendt hjem på grunn av flommen onsdag, melder Laagendalsposten. Også skoler og barnehager i Hjartdal kommune i Telemark var stengt, melder NRK.