En ny skolehverdag

Mandag 17. og tirsdag 18. august vil en helt ny hverdag åpne seg for mange unge elever og lærere rundt om i hele landet. Da skal flere hundre tusen elever ta fatt på et nytt skoleår. En del av disse får starte det nye skoleåret i splitter nye lokaler.

Vi hører ofte om mange skolebygg som er utdaterte, ikke klarer å levere godt nok innemiljø, som burde vært revet, rehabilitert eller fraflytter for lenge siden. For mange elever blir det derfor en helt ny opplevelse å kunne ta i bruk nye lokaler. Dette har mye å si for helsen til elevene, den generelle trivselen og ikke minst for evnen til å lære det de skal. Og det er selvsagt ikke bare elevene som vil nyte godt av dette – også lærene og andre ansatte får en langt bedre hverdag i nye lokaler.

Det investeres hvert år for flere milliarder kroner i nye skolebygg. Dette skjer blant annet for å erstatte gamle lokaler, men med en stadig økende urbanisering må det i en rekke byer og tettsteder også kontinuerlig bygges for å holde tritt med folkeveksten.

For mange kommune er dette selvsagt en stor utfordring. Det er så kostbart å bygge nytt - og skal man først bygge må det gjøres skikkelig. Dermed blir dette investeringer mange ikke tar seg råd til å gjennomføre – i hvert fal ikke når man burde.

Det er derfor mange som burde starte det nye skoleåret i nye lokaler som ikke får mulighet til nettopp dette. Forhåpentligvis får mange av disse ønsket sitt oppfylt neste år.