Seminar: Hvordan undervise i energi og miljø i bygg?

StedTrondheim, Norge
ArrangørLavenergiprogrammet, Powerhouse, Høgskolen i Bergen, Høgskolen i Sør-Trøndelag
Fra15.09.2015
Til15.09.2015
TidspunktTirsdag kl 9.00 - 19.00

Vil du høre hvordan andre forelesere underviser sine studenter temaer knyttet til energieffektive og miljøvennlige bygg? Eller har du kanskje selv noen gode råd å komme med?

Smakebiter fra programmet:

Student i dag – arkitekt og byggingeniør i morgen
Hvordan kan høyskoler og universiteter legge til rette for at dagens studenter kan være med å løse framtidas klimautfordringer?

Kim Robert Lisø er administrerende direktør i Powerhouse. I tillegg å lede Powerhouse-samarbeidet, er Lisø også direktør for Forretningsutvikling Bygg i Skanska.

Samarbeid mellom skoler og på tvers av fag
Det snakkes mye om at de ulike fagene må samarbeide tettere i framtidas byggeprosjekter. Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo har prøvd ut ulike måter å samarbeide på - med andre skoler, med forskningsinstitusjoner og på tvers av fag.
Marius Nygaard er professor ved insitutt for arkitektur ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. 


Studenter som energirådgivere
I samarbeid med Naturvernforbundet i Hordaland rekrutterer Høgskolen i Bergen boligeiere som ønsker å få energimerket boligen sin av studenter i bygningsfysikk. Gjennom et helt semester bruker studentene denne boligen som case i alle oppgaver og øvelser.

Anne Sofie Handal Bjelland er undervisningsansvarlig i bygningsfysikk ved Institutt for byggfag, Høgskolen i Bergen. Hun er også prosjektleder for "Plusshus på pensum"

Veien til studentenes hode går gjennom spikerpistolen
Ved Høgskolen i Sør Trøndelag lærer studenter i husbyggingsteknikk å prosjektere og bygge et passivhus – på ordentlig. Vi går på befaring til passivhus-konstruksjon studentene har bygget.

Bozena D. Hrynyszyn er førsteamanuensis ved program for bygg og miljø ved Høgskolen i Sør-Trøndelag

Plusshus – også et tema for elektro- og datastudenter
Dette studieåret har tredjeårsstudentene ved ingeniørlinjen for elektro/data og fornybar energi plusshus som en del av pensumet sitt.Totalt 19 lærere fra forskjellige spesialiseringer er involvert i undervisningen og veiledningen av studentene.

Kristian Myklebust Lien er undervisningsansvarlig ved Avdeling for teknologi, Høgskolen i Sør Trøndelag.

Workshop: Hva bør være med når du skal undervise i plusshus?
Et av formålene med prosjektet ”Plusshus på pensum” er å utvikle ulike typer fagressurser som kan fungere som byggeklosser i undervisningen i temaer knyttet til energipositive bygg. Hvor mange slike byggeklosser bør være med hvis helheten skal bli bra? Og hva bør de inneholde for at studentene skal få den forståelsen de trenger?

Befaring: Scandic Lerkendal
Scandic Lerkendal stod ferdig i 2014 og er et av landets høyeste bygg. Hotellet har energimerke A og har satt seg fore å være verdens mest energieffektive hotell med et beregnet energiforbruk på 50 kWh per kvadratmeter. Vi drar på befaring for å se hvilke løsninger som er valgt for å få ned energibehovet og hvilke erfaringer de har gjort seg så langt.

Vi spiser middag sammen på Scandic Lerkendal etter endt befaring.

Ytterligere informasjon og påmelding