Nyboligsalget i Oslo på vei opp, men fortsatt igangsettes det for få nye boliger. Her fra OBOS sin utbygging i Kværnerbyen. (Foto: Trond Joelson/Byggeindustrien)

Supersalg av nye boliger

Salget av nye boliger skyter i været mot rekordnivåer. Igangsettingen henger ikke helt med og viser nedgang i mars.

– Denne nedgangen representerer imidlertid ikke noe trendbrudd da det etter første kvartal i år er en betydelig vekst både for salg og igangsetting målt mot fjoråret i samme periode, kommenterer adm. direktør Bjørn Mangor Birkeland fra Prognosesenteret som utarbeider den månedlige boligstatistikken i samarbeid med Boligprodusentene.

Bra salgsnivå
Nyboligsalget var i mars på stigende kurs med en økning på 34,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Årets mars-måned er den beste som er målt siden mars 2000. Fremgangen i første kvartal er på 31,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nivået er det femte høyeste som er målt for et første kvartal siden målingene startet i 1999.

Etter braktall i februar falt igangsetting av nye boliger med åtte prosent i mars sammenlignet med samme måned i fjor. Fremgangen for første kvartal er imidlertid på 19,8 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Kvartalsnivået er mer på snittet ved å være det syvende høyeste siden målingene startet.

– Dette er gode tall særlig for nyboligsalget. Det er positivt. Likevel er det litt grunn til bekymring over at igangsettingen bikker litt nedover fra forrige måned. Vi trenger nemlig høyere boligbygging i kampen mot stadig høyere boligpriser, kommenterer en nøktern Per Jæger som er adm. direktør hos Boligprodusentene.

Leiligheter dominerer
Leiligheter dominerer veksten i salget og utgjør over halvparten av solgte boliger i første kvartal. Veksten i årets første tre måneder er på hele 82 prosent målt mot samme periode i fjor.

Også for igangsettingen er det særlig leiligheter som drar boligbyggingen oppover med en fremgang i første kvartal på 49 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. For småhus er fremgangen på 27 prosent, mens eneboliger så langt i år viser tilbakegang med 12 prosent.

Salgsboom i hovedstaden
De fleste fylkene i landet viser etter første kvartal en til dels kraftig vekst i salget målt mot fjoråret i samme periode. Oslo som lenge har slitt med kjempestort boligunderskudd, topper listen i første kvartal med en salgsvekst på solide 133 prosent. Også Akershus gjør det bra med en fremgang på 82 prosent. Sør-Trøndelag imponerer også med en vekst på 94 prosent.

I andre enden sliter Aust-Agder med en tilbakegang på 55 prosent. Rogaland kan fortsatt vise til salgsvekst, men den er så langt i år på beskjedne to prosent.

Halvparten øker
Halvparten av landets fylker kan i første kvartal vise til fremgang i igangsettingen målt mot samme periode i fjor. Her er det Vest-Agder som topper med 148 prosent økning foran Hordaland med 127 prosent. Også Akershus gjør det bra med en fremgang på 113 prosent, mens Oslo er mer beskjeden med 28 prosent vekst som for en stor del skyldes fremgangen for leiligheter. Beregnet årlig boligbehov i hovedstaden frem mot 2020 målt mot årstakten i boligbyggingen viser imidlertid fortsatt et underskudd på om lag 3800 boligenheter. For Akershus er beregnet underskuddet på vel 1500 boliger.

Rogaland er blant fylkene med tilbakegang som for første kvartal var på 22 prosent. Her er boligbehovet mer enn dekket.

Innspill til regjeringen
– Det er gledelig at salget av nye boliger tar seg opp i Oslo, men igangsettingen er skremmende lav. Vi har derfor full forståelse for at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har gått ut i media og signalisert at det må bygges flere boliger for å holde kostandene nede, og at regjeringen ønsker å lage en handlingsplan for å løse utfordringen på tilbudssiden. Vi har mange forslag til prisreduserende tiltak og tar gjerne en prat med Sanner og finansminister Siv Jensen om dette, kommenterer Per Jæger.